Kibernoziegumi no kriminoloģijas skatpunkta - Bleive, Anatolijs (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā ir noskaidrots, kas ir kibernoziegums un cik bīstams tas ir ikvienam pasaules iedzīvotājam. Autors ir konstatējis, ka personas, kas nodarbojas ar kibernoziedzību, sāk savu darbību jau no maza vecuma. Personas sāk savu noziedzīgo ceļu jau no padsmit gadu vecuma un, ja agrāk bija jāuzmanās no profesionāļiem, kas ir ieguvuši speciālās zināšanas skolā un universitātē, tad tagad bērniem, kas iespējams pat vēl nevar tikt sodīts, jo nav sasnieguši 14.gadu vecumu. Pietiek ar piekļuvi internetam, lai pašmācības ceļā apgūtu noziedzīgās darbības pamatus un ar mazu palīdzību klātienē vai on-line, kļūtu par profesionālu kibernoziedznieku vēl pat nesasniedzot kriminālatbildības vecumu. Darbā ir veikta kibernoziegumu starptautisko un vietējo tiesību normu izpēte un skaidrojums iedalot kibernoziegumus 5 grupās un ir pievērsta uzmanība tiesību aktiem, kas inkriminē noziegumus valsts normatīvajā aktā, bet kuri nav iekļauti starptautiskā tiesību akta tekstā. No darbā konstatētā ir izveidojies kibernoziedznieka portrets - 17-25 gadus jauns jaunietis, neprecējies, aizraujas ar tehniskajām sistēmām un mūsdienu tehnoloģijām. Darbā ir konstatēts, ka pamatā visus hakerus var iedalīt 4 lielās kategorijās – White hut, Black hut, Grey hut un Blue hut hakeru apvienības. Bez apvienības pamatā hakeris nedarbojas, lai gan noziedzīgus noziegumus var veikt arī vienatnē, bet bīstamākie uzbrukumi tiek veikti hakeru apvienībām, sakņojot savas darbības un rīcību un veicot noziegumu vienlaicīgi no vairākām vietām pasaulē. Darbā ir konstatēts, ka vārds hakeris sākotnēji nav nesis tik negatīvu nokrāsu, un hakeris sākotnēji ir bijis persona, kas meklē un identificē kļūdas sistēmas un programmas kodos un ir, piedāvājis tos novērst. Hakeru pamatdoma un ideja ir visai informācijai ir jābūt publiski pieejamai. Diemžēl mantkārības dēļ šī skaistā ideja izķēmota, un tagad hakeri ne vien speciāli izmanto kļūdas sistēmā un tīklā, bet arī speciāli bloķē datora darbību un rada apdraudējumu pasaules iedzīvotājiem. Ir apskatīta tiesu prakse un konstatēts, ka ir problēmas kibernoziegumu izmeklēšanā un vainīgo personu sodīšanā. Autors uzskata, ka ievadā izvirzītie jautājumi ir izpētīti un ir sniegts to sīks raksturojums.

It is found what is a cybercrime and how is it dangerous for everyone. It is detected that a person who dealing cyber crimes, starts activity from a very early age. Person starts his criminal way already is younger than age of majority and, if in the past we worry of professionals who have gained knowledges in school and university, so now childrens who possibly can be in age when they cant’t be punished, because not yet reached the age of 14.years (age of majority). It is sufficient Internet access to self learning, get an information and knowledges to do that kind of criminal activity, but with little help and assistance in person or on-line, to become a professional cyber-criminal even before reaching the age of majority. In work has been done cybercrimes international and domestic law study and explanation of cybercrime. Cybercrimes are subdivided in 5 groups and focuses on legislation that is incriminated of crimes in the normative act, but not incriminated on the international legal text. In work it is formed cybercriminals portrait - 17-25.years young, unmarried, keen with technical systems and new technologies. In work it is found, that all hackers are divided in 4 category- White hut, Black hut, Grey hut and Blue hut hacker association. Without the association hacker does huck, but the criminal offenses can be done also alone. The most dangerous attacks are carried out hacking associations, through concerted action and conduct and making a crime at the same time from multiple locations worldwide. In work it is found that the term hacker originally brought no such negative connotations, hacker originally been a person who searches for and identifies errors in the system and the program codes and have offered to eliminate them. Hacker's basic idea “all the information should be publicly accessible”. Unfortunately, the greed of this beautiful idea is malformed and now hackers are not only specially use errors in the system and the network, but also specifically blocking computer activities and the threats the world's population. Have a look at the case law and found that there are problems in cyber investigations and punishment of guilty persons. The author considers that the district issues raised have been investigated and are given the detailed description of characterization.
Cybercrime of criminology perspective
Keywords: Juridiskā zinātne; Kibernoziegumi; Kibervide; Datornoziegumi; Kibernoziedznieks; Hakeris