Glikoalkaloīdu saturs konvenciālajos un bioloģiskajos laukos audzētos kartupeļos - Aišpure, Anete (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā salīdzināts glikoalkaloīdu α–solanīna un α–hakonīna saturs konvencionālajos un bioloģiskajos laukos audzēto kartupeļu genotipos, kā arī divu secīgu gadu ražu kartupeļu glikoalkaloīdu saturs. Eksperimentam izvēlējāmies 10 dažādus Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta kartupeļu genotipus. Glikoalkaloīdu saturu noteicām ar šķidruma hromatogrāfijas (ŠH)- masspektromerijas (MS) metodi. Glikoalkaloīdu saturs abos lauku tipos būtiski neatšķiras, bioloģiskajos laukos glikoalkaloīdu līmenis ir 1,06 reizes augstāks nekā konvencionālajos laukos. Toties salīdzinot divu secīgu gadu ražas, manāms, ka 2011. gadā kartupeļiem ir 1,74 reizes augstāks glikoalkaloīdu līmenis nekā 2010. gadā. Vislielākais glikoalkaloīdu saturs novērots genotipam „Agrie dzeltenie” 126 mg/kg. Atslēgvārdi: kartupeļi, glikoalkaloīdi, α– solanīns, α– hakonīns, konvencionālie lauki, bioloģiskie lauki, šķidruma hromatogrāfija- masspektrometrija.

In this work was compared content of glycoalkaloids α-solanine and α-chaconine in potato genotypes grown in conventional and organic farming as well as compared the content of glycoalkaloids of the same potato genotypes in two consecutive years. For the study were chosen 10 different potato genotypes grown in the fields of Priekuli State Plant Breeding Institute. The content of glycoalkaloids was determined by liquid chromatography (LC) – masspektrometry (MS) method. The content of glycoalkaloids α-solanine and α-chaconine was found in the both farming types, there wasn’t differ significantly as content of glycoalkaloids in biological fields was only 1.06 times higher than that in conventional fields. After content of glycoalkaloids in potato harvest during two consecutive years were compared the conclusion that in 2011th the content of glycoalkaloids in the genotypes of potatoes is 1.74 times higher than that in year 2010th. The highest content of glycoalkaloids 126 mg/kg was observed in genotype "Agrie dzeltenie". Keywords: potatoes, glycoalkaloids, α-solanine, α-chaconine, conventional fields, organic fields, liquid chromatography – mass spectrometry.
Glycoalkaloids in potato grown in conventional and biological fields
Keywords: Farmācija