Morālais distress jaundzimušo intensīvās terapijas un pediatriskās intensīvās terapijas māsu praksē - Taurene, Arta (Latvijas Universitāte, 2022)
Morālais distress rodas tad, kad persona zina, kā veikt pareizu rīcību, bet ir ierobežots tās veikšanai. Lielam riskam ir pakļautas intensīvās terapijas nodaļas, īpaši pediatriskās intensīvās terapijas un jaundzimušo intensīvās terapijas aprūpes personāls. Saskaroties ar morālo distresu, aprūpes personāls var sākt šaubīties par savām darba prasmēm, zināšanām, zūd ticība saviem spēkiem un māsas vēlas atstāt savu darba vietu vai profesiju. Koncentrējoties uz pacienta aprūpi, bieži tiek aizmirsts noskaidrot, kā jūtas aprūpes personāls Pētījuma mērķis ir noskaidrot vai pediatriskās intensīvās terapijas un jaundzimušo intensīvās terapijas māsu praksē ir morālais distress. Mērķa sasniegšanai tika izmantota Morālā distresa skala (43). Respondenti tika atlasīti, izmantojot pieejamības izlases veidu. Pētījuma rezultāti parāda, ka jaundzimušo intensīvās terapijas un pediatriskās intensīvās terapijas māsām morālā distresa līmenis ir zems. Nepastāv nozīmīgas sakarības starp māsu izglītību, darba pieredzi, slodzi un morālā distresa līmeni

Moral distress occurs, when a person knows how to do the right thing, but is limited to doing it. Intensive care units, especially pediatric intensive care and neonatal intensive care nurses are at high risk. Faced with moral distress, caregivers may begin to question their job skills, knowledge, loss of self-confidence, and nurses want to leave their jobs or professions. When focusing on patient care, it is often forgotten to find aout how the nurses feels. The aim of the study is to determine whether there is moral distress in the practice of pediatric intensive care and neonatal intensive care nurses. The Moral Distress Scale was used to achieve this goal (43). Respondents were selected using an availability sample. The results of the study show that the level of moral distress in neonatal intensive care and pediatric intensive care nurses is low. There is no significant relationship between nursing education, work expirience, workload and level of moral distress.
Moral distress in neonatal intensive care and pediatric intensive care nursing practice
Keywords: Medicīna; morālais distress; māsas; Jaundzimušo intensīvā terapija; pediatriskā intensīvā terapija; intensīvā terapija