Datoreksperimenti ar skaitļu sadalījumiem kvadrātu summās - Strazdiņš, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2006)
Eksperimentālā matemātika ir īpatnējs "dabas pētīšanas" veids, kas izmanto datora pārākumu aprēķinu ātrdarbībā un precizitātē. Cilvēkam ir ērtāk skatīties uz problēmas kopējo attēlu, turpretim mašīna darbojas ar tās atsevišķām daļām. Eksperimentālajā matemātikā tiek mēģināts apvienot skaitļotāja spēju apstrādāt masveida datus ātri un precīzi ar cilvēka intuīcijas un globālās analīzes dotībām. Šajā bakalaura darbā šī metode tiek izmēģināta darbībā, kā piemēru aplūkojot Lagranža četru kvadrātu teorēmu [1].

Experimental mathematics deals with nature-research using the advantage of computer to calculate quickly and accurately. For a person it’s easier to look at the problem as a whole whereas a machine works with separated parts of it. This paper is an attempt to combine computer’s ability to process huge amounts of data quickly and precisely with human’s intuition and capability to analyze the problem globally. As an example the Lagrange’s four-square theorem [1] is being examined.
Computer experiments with division of numbers in sums of squares
Keywords: Datorzinātne