Masu apkalpošanas sistēmu tīklu optimizācija piegādes ķēžu plānošanā - Stūris, Rihards (Latvijas Universitāte, 2020)
Šajā darbā masu apkalpošanas sistēmu tīkls tiek izmantots kā matemātiskais modelis piegādes ķēdes darbības analīzei. Tiek apskatīts veids kā izmantot masu apkalpošanas sistēmu tīklu gadījumā, kad tīklā ienākošo pieprasījumu plūsmu raksturo divi nepārtraukti gadījuma lielumi. Labākam kontekstam tiek aprakstīti masu apkalpošanas sistēmu un piegādes ķēžu teorētiskie pamati, kā arī raksturoti vaļēji un slēgti masu apkalpošanas sistēmu tīkli. Risinot teorētiskas piegādes ķēdes piemēru ar fiksētiem vidējiem apkalpošanas laikiem un maršrutēšanas varbūtībām, tiek meklēts piegādes ķēdes īsākais ceļš, jeb ceļš, pa kuru virzoties pieprasījumiem, vidējais laiks, ko pieprasījums pavada sistēmā ir vismazākais. Tiek veikta arī piegādes ķēdes ceļu sastrēgumu analīze.

In this thesis queueing network is used as a mathematical model for supply chains. Analysis is made for a situation when the arrivals of orders are characterized by two continuous random variables. Fondation of queueing analysis and supply chains is described for a better context. Characterization of both - open and closed - queueing networks is made as well. Example for a theoretical supply chain with fixed average service times and routing probabilities is considered and calculation of mean response time for each path in the supply chain and bottleneck analysis is made.
Optimization of queueing networks in supply chain management
Keywords: Matemātika; Masu apkalpošanas sistēmu tīkls; Piegādes ķēde; Laiks sistēmā; Rindas garums; Sastrēgumu analīze