ZS "Avotiņi" saimnieciskās darbības analīze un nākotnes attīstības perspektīvas - Beķere, Ināra (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā ir veikta ZS “Avotiņi” saimnieciskā darba analīze, izmantojot sekojošas analīzes metodes: •pārskata lasīšana; •horizontālā analīze; •vertikālā analīze; •finanšu koeficientu aprēķināšana. Finanšu pārskatu lietotāji, veicot finanšu analīzi, var iegūt informāciju par uzņēmuma saimniecisko vai finanšu stāvokli. Tas ļauj pieņemt lēmumus par līdzekļu investēšanu, tādejādi jebkurš lēmums var būtiski ietekmēt tālāku saimniecisko un finansiālo darbību. Darba teorētiskajā daļā autore maģistra darbā apraksta finansiālā stāvokļa mērķus un metodes, raksturo informācijas avotus un lietotājus. Lai novērtētu uzņēmuma saistību racionālu izmantošanu, darba praktiskajā daļā tiek novērtēta bilances struktūra, aktīvu finansēšana, pasīvu sadalījums. Lai noteiktu uzņēmuma spēju apmaksāt savas īstermiņa saistības, tiek aprēķināti likviditātes un maksātspējas rādītāji. Likviditātes un maksātspējas rādītāji, kā arī kapitāla struktūras radītāji un aprites rādītāji tiek salīdzināti ar Centrālās statistikas pārvaldes noteikto – valstī, mazumtirdzniecības nozarē, ēdināšanas un izmitināšanas nozarē. Lai novērtētu uzņēmuma panākumus peļņas gūšanā, tiek aprēķināti un dinamikā salīdzināti rentabilitātes rādītāji. Tie savā starpā tiek salīdzināti arī ar SIA “Margret” un ZS “ASSI”. Pamatojoties uz veiktajiem aprēķiniem un iegūtajiem secinājumiem, autore izsaka priekšlikumus uzņēmuma saimnieciskās darbības rādītāju uzlabošanai.

Master's work is carries out agricultural household “Avotini” business activity analysis, using the following analytical methods: •reading statement; •horizontal analysis; •vertical analysis; •financial ratio calculation. Users of financial statements, performing financial analysis, may obtain information about the company's business or financial condition. It allows make decisions about investments, so any decision can have a major impact on the further economic and financial activities. In the theoretical part of the master's work the author describe objectives and methods of the financial situation, describe the sources of information and users. To evaluate the company's rational use of liabilities, in the practical part the author evaluate the balance sheet structure, asset financing and distribution of liabilities. In order to establish the company's ability to repay its short-term liabilities the author calculates liquidity and solvency ratios. Liquidity and solvency ratios, as well as the capital structure and circulation figures are compared to figures of the Central Statistical Bureau – the country, the retail sector, catering and accommodation industry. To assess success of a business to make a profit, the author calculates and compares the dynamics of profitability. The figures are compared with each other and with Ltd. “Margret” and agricultural household “ASSI”. Based on the calculations and the conclusions, the author make suggestions for the company's business performance improvement.
The business analysis and prospects of development of the enterprise ZS Avotiņi
Keywords: Ekonomika; Maģistra darba mērķis ir – izvērtēt ZS “Avotiņi” saimnieciski finansiālo stāvoli un izstrādāt priekšlikumus uzņēmuma finansiālā stāvokļa uzlabošanai.; Analizējot ZS “Avotiņi” saimniecisko darbību, maģistra darbā tiek pielietoti deskriptīvie un predikatīvie modeļi, horizontālā un vertikālā analīzes metode un koeficientu sistēma.; Kā galvenie informācijas avoti maģistra darbā izmantoti Centrālās statistikas pārvaldes dati, ZS “Avotiņi” bilances, peļņas vai zaudējumu aprēķini par periodu no 2010. gada līdz 2014. gadam, SIA “Margret” bilances, peļņas vai zaudējumu aprēķini par periodu no 2013. gada līdz 2014. gadam, ZS “ASSI” bilances, peļņas vai zaudējumu; Darba izstrādē pielietotas speciālajā literatūrā plaši pazīstamas finanšu analīzes metodes, rādītāji un formulas. Datu apstrādei ir izmantotas ekonomiski-matemātiskās metodes un paņēmieni.