Komplekso notikumu apstrādes tīkla pielietošana WS-BPEL procesos - Blumbergs, Normunds (Latvijas Universitāte, 2009)
Biznesa procesu pārvaldības sfērā ir parādījies jauns tirgus virziens, kas ir orientēts uz reāla laika biznesa procesu pārvaldību (RTBPM). No citas puses aktuāla sfēra ir komplekso notikumu apstrāde (angl.Complex Event Processing, CEP) ar CEP dziņiem, kas ir attīstījusies neatkarīgi no biznesa procesu pārvaldības. Diemžēl šobrīd CEP dziņi maz tiek izmantoti RTBPM realizācijai. Autors paplašina CEP dziņa abstrakciju ar CEP tīklu, kas reprezentē notikumu apstrādes infrastruktūru daudzu sistēmu vidē. Darbā tiek sniegts uz standartiem balstīts CEP tīkla un WS-BPEL (angl. WS-Business Process Execution Language, izvēlēts biznesa procesu modelis) dziņa integrēts RTBPM risinājums, kā arī praktiska šī risinājuma realizācija. Galvenā risinājuma ideja ir ietvert CEP tīkla vaicājumus WSRF (angl. WS-Resource Framework) resursos, kas ļauj WS-BPEL procesiem saņemt notikumus izmantojot WSN (angl. WS-Notification). Atslēgas vārdi: BPM, RTBPM, CEP, WSRF, WSN, integrācija.

Recently a new market segment has emerged in business process management which is oriented towards real time business process management (RTBPM). On the other hand a topical area is Complex Event Processing (CEP) with CEP engines, which has developed independently of business process management. Unfortunately CEP engines are used rarely to implement RTBPM solutions. Author extends the CEP engine abstraction with a CEP network which represents an infrastructure for event processing in a multi system environment. In this paper author provides CEP network and WS-BPEL (WS-Business Process Execution Language, selected business process model) engine integrated RTBPM solution as well a practical implementation of this solution. Main solution idea is to encapsulate CEP network queries in WSRF (WS-Resource Framework) resources which then allow WS-BPEL processes to receive events using WSN (WS-Notification). Keywords: BPM, RTBPM, CEP, WSRF, WSN, integration.
Complex Event Processing Network Usage in WS-BPEL Processes
Keywords: Datorzinātne