Godīgas konkurences problemātika publiskajos iepirkumos - Lazdiņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
Publiskais iepirkums ir joma, kurā saskaras publiskā un privātā sektora intereses – jo atklātāka uzņēmēju savstarpējā sacensība jeb konkurence, jo vairāk iegūst valsts, attīstot savu ekonomiku un stiprinot konkurētspēju globālā līmenī. Godīga konkurence ir jāievēro abām pusēm, jo tas ir divpusējs process – no vienas puses pasūtītāja pienākums ir iepirkuma dokumentācijā neiekļaut prasības, kas nesamērīgi, bez objektīva pamata ierobežo konkurenci, no otras puses uzņēmējiem nav tiesību kropļot konkurenci, negodprātīgi pildot līgumu, slēdzot aizliegtas vienošanās vai ietekmējot pasūtītāju, kas var novest pie korupcijas. Maģistra darbā galvenā uzmanība tiek pievērsta konkurenci ietekmējošiem faktoriem, jo atklāta un godīga konkurence ir viens no priekšnoteikumiem, lai par zemāko cenu iegūtu labāko rezultātu, jeb, lai valsts līdzekļu izlietojums būtu maksimāli efektīvs. Maģistra darba mērķis ir izpētīt godīgas konkurences izpratni un praktiskās izpausmes publiskajos iepirkumos. Identificēt godīgu konkurenci ietekmējošus faktorus un problēmas, ieteikt risinājumus to novēršanai.

Public procurement is an area where the interests of the public and private sectors meet - the more open the competition or competition between entrepreneurs, the more the state gains by developing its economy and strengthening its competitiveness at the global level. Fair competition must be respected by both parties, as it is a two-way process: on the one hand, the contracting authority is obliged not to include in the procurement file requirements that disproportionately restrict competition, on the other hand, economic operators have no right to distort competition through unfair contract performance or affecting the customer, which can lead to corruption. The master's thesis focuses on the factors influencing competition, as open and fair competition is one of the preconditions for obtaining the best result at the lowest price, or for the most efficient use of public funds. The aim of the master's thesis is to study the understanding and practical manifestations of fair competition in public procurement. Identify the factors and problems affecting fair competition, suggest solutions to eliminate them.
Fair competition issues in public procurement
Keywords: Tiesību zinātne; publiskais iepirkums; konkurences princips; publisko iepirkumu principi; interešu konflikts; ierobežojošas prasības