Ķīniešu 20. gs. rakstnieks Lao Še un satīras elementi viņa darbos - Bogatova, Elizaveta (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir „Ķīniešu 20.gs. rakstnieks Lao Še un satīras elementi viņa darbos”. Darba mērķis ir izpētīt satīras izpausmi Lao Še darbos. Bakalaura darbs sastāv no četrām daļām, pirmā daļā ir veltīta satīras žanra pirmsākumiem Ķīnā un satīras definīcijai. Otrajā daļā tiek apskatīts Lao Še dzīves gājums un vēsturiskie apstākļi, kuri ietekmēja viņa darbus. Trešā darba daļa ir veltīta faktoriem, kas ietekmēja rakstnieka personības veidošanos, viņa pārdomām par rakstīšanu un Lao Še darbu pārskatīšanai. Ceturtā daļā tiek analizēti trīs rakstnieka darbi: “Piezīmes par Kaķu pilsētu” 猫城记, “Divi Ma” 二马 un “Šķiršanās” 离婚. Iepazīstoties ar Lao Še personu, viņa uzskatiem, rakstīšanas stilu, var secināt, ka viņš, pārdzīvojot ķīniešu tautas likteņa gājumu, ar saviem darbiem velējas izmainīt sabiedrību. Rakstnieka daiļradē tika atspoguļotas Ķīnas tauta krustcelēs starp pieņemtajām ķīniešu tradīcijām un mūsdienu rietumu vērtībām, morāles normas, ārzemnieku ietekme uz ķīniešu sabiedrību, indivīda un sabiedrības attiecības un citas svarīgas tēmas. Rakstnieks, pazīstams ar reālisma žanra darbiem un humoristisku stilu, savā daiļradē izmēja ķīniešu 20.gs. sabiedrību un problēmas, ar kuram cilvēki saskaras ikdienas dzīvē. Viņš, izmantojot humora, ironijas, satīras un groteskas elementus, velējas izcelt problemātiku, kas pastāvēja Ķīnā un mudināt cilvēkus risināt to. Tēmas aktualitāte tiek balstīta uz to, ka Lao Še, būdams viens no izcilākiem ķīniešu 20.gadsimata rakstniekiem, nav diezgan pazīstams rietumu cilvēku vidū, tāpēc ar šo darbu autore vēlas iepazīstināt lasītājus ar Lao Še un viņa daiļradi. Darba apjoms ir 40 lapas. Atslēgvārdi: Lao Še, satīra, humors, literatūra, vēsture, kultūra, Ķīna.

The title of this thesis is “20th Century Chinese Writer Lao She and Elements of Satire in his works”. The aim of this work is to research the satirical manifestation of Lao She's works. The bachelor thesis consists of four parts, the first part is devoted to the beginnings of satire genre in China and satire definition. The second part discusses the life story of Lao She and the historical circumstances that influenced his works. The third part of the work is devoted to the factors that influenced the writer's personality formation, his reflection on writing and the review of the Lao She works. In the fourth part are analyzed the three works of the writer: "Cat country” 猫 城 记, "Two Ma" 二 马 and "Divorce" 离婚. By learning about Lao She personally, his thoughts, the style of writing, one can conclude that he, through the plight of the Chinese people, is willing to change the society with his works. In works of the writer are reflected the Chinese nation at the crossroads between accepted Chinese traditions and contemporary Western values, moral norms, the influence of foreigners on Chinese society, individual-society relationships, and other important topics. The writer is known for the works of realism and the humorous style in his works, which made fun of Chinese society and the problems that people face in their daily lives. By using the elements of humor, irony, satire and grotesque he wanted to highlight the problems that existed in China and encourage people to deal with them. The importance of this topic lies with the fact that Lao She being one of the most outstanding 20th century Chinese writers he is not quite known in the West, therefore the author wants to introduce Lao She and his works to the readers. The total amount of the work is 40 pages. Keywords: Lao She, satire, humour, history, culture, China.
20th Century Chinese Writer Lao She and Elements of Satire in his Works
Keywords: Āzijas studijas; Lao Še; satīra; humors; literatūra; kultūra