Personu ar invaliditāti pieredzes naratīvi invaliditātes teoloģijas perspektīvā - Skuja, Arta (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbs “Personu ar invaliditāti pieredzes naratīvi invaliditātes teoloģijas perspektīvā” ir praktiskās teoloģijas disciplīnā veikts pētniecības darbs. Tajā tiek vērsta uzmanība uz personu ar invaliditāti pieredzēm Latvijas draudzēs, un aktualizēta invaliditātes teoloģijas piedāvātā perspektīva, iekļaujošāku reliģisku kopienu veicināšanā. Darbā tiek analizēta invaliditātes situācija Latvijā, analizējot dažādus socioloģiskos un institucionālos faktorus. Izzināti aktuālie invaliditātes teoloģijas ieskati un piedāvājumi. Personu ar invaliditātes naratīvi atrodas darba centrā un ilustrē pieeju, ka dialoģiski veicama esošo prakšu novērtēšana, reflektēšana, un jaunas, iekļaujošākas eklezioloģiskās prakses īstenošana. Darbu caurauž un vieno metafora par draudzi kā Dieva savienotu ķermeni, kas sastāv no daudziem locekļiem.

The master's thesis, "Narratives of Individuals with Disabilities within the Perspective of Disability Theology" is a research endeavor within the discipline of practical theology. The thesis conducts an in-depth analysis of the disability landscape in Latvia, delving into diverse sociological and institutional factors. It incorporates perspectives emerging from the field of disability theology. At the heart of the thesis are the narratives of individuals with disabilities, serving as a focal point to advocate for a dialogical reassessment of existing practices, followed by reflection, and the implementation of novel, inclusive ecclesiological practices. The central motif interwoven throughout the work is the metaphor portraying the church community as one body, comprised of myriad distinct members, called together by God.
Narratives of Individuals with Disabilities within the Perspective of Disability Theology
Keywords: Filozofija, ētika un reliģija; personas ar invaliditāti; invaliditātes teoloģija; iekļaujošā eklezioloģija; praktiskā teoloģija; draudze