Dzimumu statusi Korāna izpratnē - Linga, Elīna (Latvijas Universitāte, 2007)
. Bakalaura darba „Dzimumu statusi Korāna izpratnē” mērķis ir noskaidrot, vai islāma reliģijā un tiesību avotos ir izmatojams dzimumu vienlīdzības princips, un ja tas pastāv, tad kurās dzīves sfērās, jo minētais ļaus izvērtēt dzimumu statusa vienlīdzības principa attīstības virzienu, galvenokārt uzmanību pievēršot sievietes statusa izmaiņām islāma sabiedrībā. Lai realizētu šo mērķi darbā ir apkopota un pētīta islāma rašanās vēsture, tā tiesību avoti, dzimumu statusi un laulības tiesības. Izpētes un analīzes gaitā ir izdarīti secinājumi par problēmām, kas saistītas ar dzimumu vienlīdzības principa realizēšanu islāma sabiedrībā, ņemot vērā to, ka islāmā valda teokrātiskas sabiedrības koncepcija, kurā valstij ir pakārtota loma kā reliģijas kalpotājai. Līdz ar to valsts izdotie normatīvie akti ir pakārtoti galvenajam likumam – Korānam, kam ir absolūts spēks. Lai gan islāma avoti uzsver vīriešu un sievietes vienlīdzību Dieva priekšā katrā jomā, Korānā ir daudzas pretrunas attiecībā uz sieviešu vienlīdzību.

. Aim of the bachelor’s paper “Status of sexes in understanding of the Koran’’ is to ascertain if Islam religion and law authorities uses sexes rights of equality, and if this equality exists, in which sphere of life, because it will give opportunity to evaluate the trends of development of the equlaity principles, mainly focusing on changes of status of women in islam society. To fulfill this aim, baccalaureate studied history of Islam, its law authorities, status of sexes and law of marriage. During the research and analysis, baccalaureate made conclusions about problems connected with fulfiling equality rights in islam society, taking into consideration that Islam follows theocratic rules, where state is subordinated to religion. States legislation is subordinated to principal law – Koran which has absolute validity. Thought islam law authorities accents equality between men and women in the face of God, in every sphere of life, Koran contains many contradictions regarding to equality of women.
Status of sexes in understanding of the Koran
Keywords: Juridiskā zinātne