Latvijas kokapstrādes uzņēmumiem raksturīgākie darba vides riski - Oboļēviča, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
“Latvijas kokapstrādes uzņēmumiem raksturīgākie darba vides riski”. Darba autore: Laura Oboļēviča. Darba zinātniskā vadītāja: asociētā profesore, Dr.med. Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 75 lpp., ietver 15 attēlus, 18 tabulas, 13 pielikumus un 30 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par Latvijas kokapstrādes nozarē izplatītākajiem darba vides riskiem un risku izraisītajām sekām uz nodarbināto veselību. Literatūras analīze uzrāda, ka paši būtiskākie darba vides riska faktori ir: troksnis, putekļi, ergonomiskie riski, traumatisms un mikroklimats. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā izmantotās metodes, bet trešajā daļā – izklāstīti pētījuma rezultāti un to iztirzāšana. Ceturtajā daļā atspoguļoti autores izstrādātie preventīvie un darba aizsardzības pasākumi. Pētījuma gaitā izpētīti izplatītākie darba vides riski Latvijas kokapstrādes uzņēmumos, aptaujas rezultātu analīze apliecināja literatūras analīzē iegūtos datus. Darba vides risku analīze pierādīja, ka risku līmenis svārstās no II līdz IV riska līmenim. Tāpēc tika izstrādāti preventīvie un aizsardzības pasākumi. Izmantotās metodes: zinātniskās literatūras pētīšana, Somijas 5 baļļu K-3 metode, Slodzes galveno rādītāju metode, Lousboro universitātes 5x5 matrica, Matrica trokšņa radītā riska vispārējai novērtēšanai, Matrica vibrācijas radītā riska vispārējai novērtēšanai, kokapstrādē nodarbināto aptauja.

"The most typical work environment risks of Latvian wood processing companies". Author of the work: Laura Obolevica. Scientific supervisor: associate professor, Dr.med. Zenija Roja. The work is presented on 75 pages, includes 15 figures, 18 tables, 13 appendices and 30 information sources. The study consists of 4 parts. The first part summarizes and analyses the literature on the most common work environment risks in the Latvian woodworking industry and the consequences of the risks on the health of employees. An analysis of the literature shows that the most important work environment risk factors are: noise, dust, ergonomic risks, trauma and microclimate. The second part describes the methods used in the study, and the third part describes the results of the study and their discussion. The fourth part reflects the preventive and labor protection measures developed by the author. In the course of the research, the most common work environment risks in Latvian wood processing companies have been studied, the analysis of the survey results confirmed the data obtained in the literature analysis. The analysis of work environment risks showed that the level of risks ranges from risk levels II to IV. Therefore, preventive and protective measures were developed. Methods used: study of the scientific literature, Finnish 5-point K-3 method, load key performance method, University of Louisboro 5x5 matrix, matrix for general risk assessment of noise, matrix for general risk assessment of vibration, survey of woodworking workers.
The most typical work environment risks for Latvian wood processing companies
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; kokapstrāde; risku novērtējums; troksnis; ergonomiskie riski; putekļi