Spēļu teorijas pielietojums politikā - Bunde, Emīls (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā pētīts spēļu teorijas pielietojums politikā. Spēļu teorija kā matemātiska metode nodrošina racionālu un sistemātisku pieeju politisko lēmumu analīzei, pētot politisko spēku savstarpējo mijiedarbību. Bakalaura darbā doti spēļu teorijas pamati, aprakstītas kooperatīvās spēles ar sadalāmu ieguvumu. Kooperatīvo spēļu apraksts iekļauj tādus jēdzienus kā spēles kodols, Šeplī vērtība un kodola vērtība. Darba nozīmīgākā daļa veltīta koalīciju teorijai politikā. Darbs satur parlamenta valdošās koalīcijas izveides principus un valdības izveides procesa aprakstus, balstītus uz koalīciju teoriju. Darbs ilustrēts ar piemēriem.

The bachelor's thesis explores game theory within the realm of politics. As a mathematical approach, game theory offers a logical and systematic method for analyzing political choices and examining the interactions between various political forces. The bachelor's thesis provides the basics of game theory, describes cooperative games with distributable benefits. The description of cooperative games includes concepts such as the core of the game, Shepley value and the nucleolus. The most important part of the work is devoted to coalition theory in politics. The work contains descriptions of the principles of forming parliament's ruling coalition and the process of forming a government, based on the theory of coalitions. The work is illustrated by examples.
Application of Game Theory in Politics
Keywords: Matemātika; Spēļu teorija; Kooperatīvās spēles; Politika; Koalīcija; Ieguvumu funkcija