XML un datu bāzu tehnoloģijas - Keziks, Vladislavs (Latvijas Universitāte, 2008)
Viens no grūtākajiem uzdevumiem, izvēloties kādas tehnoloģijas lietot, ir objektīvas ainas veidošana par izvēlamā produkta visām vājām un stiprām pusēm. Tikai apbruņojoties ar faktiem un zinot visus “par un pret”, izlēmīgs izstrādātājs varēs pieņemt pamatotu lēmumu. Katram jāzina, ka pareiza izvēle šodien – ir rezultātu panākums rīt. Lai arī XML tehnoloģija vēsturiski radusies kā Tīmekļa tehnoloģija, autoram ir interesanti aplūkot XML tehnoloģiju, atsevišķi no Tīmekļa un saistībā ar datu bāzu tehnoloģijām. Šī maģistra darba mērķis ir soli pa solim apskatīt: • kādos gadījumos izmanto datu bāzes pārvaldības sistēmas XML dokumentu glabāšanai un apstrādei; • kādi XML dokumentu tipi ir sastopami; • kādas iespējas piedāvā relāciju datu bāzes pārvaldības sistēmas un “īstas” (Native) XML datu bāzes pārvaldības sistēmas XML dokumentu glabāšanai un apstrādei; • katras XML dokumentu glabāšanas metodes trūkumus un priekšrocības; • kas ir „īsta” XML datu bāzes pārvaldības sistēma un tās iespējas XML dokumentu glabāšanai; • kādus risinājumus izvēlēties XML dokumentu glabāšanai un apstrādei, sniegt praktiskus padomus, balstoties uz industrijas ekspertu ieteikumiem; • apskatīt iespējas, ko sniedz tirgū populārākās datu bāzes pārvaldības sistēmas (IBM DB2 9.5 un Oracle 11g) XML dokumentu apstrādei un glabāšanai.

One of the most difficult aims in choosing a right technology is to form an objective picture about all the strengths and weaknesses of the product being chosen. Only when having strong arguments and being aware about all “pros and cons” confident specialist can make a reasonable decision. Everyone have to know that a right choice today is a success tomorrow. In this work author will try to reach the technical essence of the XML technology. Although the XML technology historically has risen as Internet technology it should be very interesting to consider the XML technology without Internet, but connected with database technologies. The aim of this work to consider step by step following things: • in which cases database management systems are used for XML storage and processing; • which kinds of XML documents exist; • XML documents storage and processing opportunities offered by relational database management systems and native XML databases; • advantages and disadvantages of each XML documents storage method; • what is native XML database management system and its XML documents storage possibilities / opportunities; • solution choices of XML documents storage and processing, practical advices, based on industry experts suggestions/recommendations; • describe the opportunities, that are offered by the leaders of database management systems (IBM DB2 9.5 un Oracle 11g) to store and process XML documents.
XML and database technologies
Keywords: Datorzinātne