Bezalkohola biedrības „Ziemeļblāzma” darbība (1904-1944) - Vāveris, Guntis (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba nosaukums ir „Bezalkohola biedrības „Ziemeļblāzma” darbība (1904 – 1944). Darba mērķis ir raksturot biedrības aktivitātes un lomu latviešu pretalkohola kustībā laikā no 1904. līdz 1944. gadam (līdz 1926. gadam ar nosaukumu Mīlgrāvja Bezalkohola biedrība „Ziemeļblāzma”). Latviešu pretalkohola biedrību aizsākumi datējami ar 19. gs. 90. gadiem. Līdz Otrajam pasaules karam tās izvērsa aktīvu atturības propagandu organizējot izglītojošus un kultūras pasākumus. Tajos rosīgi iekļāvās Bezalkohola biedrība „Ziemeļblāzma”. Neskatoties uz organizatoriskajiem un finansiālajiem darbības šķēršļiem, biedrība sekmīgi darbojās gandrīz nepārtraukti 40 gadus. Biedrība darbojās Rīgas nomalē Vecmīlgrāvī. Bez pretalkohola propagandas biedrība izvērsa plašu kultūras dzīvi - tika uzvestas teātra izrādes, rīkoti koncerti un balles. Atsevišķos darbības posmos (1936 – 1940), saviesīgās dzīves pasākumu rīkošana aizstāja pretalkohola propagandas darbu. BB „Ziemeļblāzma” darbība tika pārtraukta 1944. gadā.

The title of bachelor’s paper is „Activities of the Non alcoholic society „Ziemeļblāzma” (1904 – 1944)” The goal of the bachelor’s paper is to describe non alcohol societies operations and role in Latvian antialcohol campaign. Different Latvian antialcohol societies launched active temperance propaganda until the World War II. Activities included educational and cultural measures. Non alcoholic society „Ziemeļblāzma” took a involment in these measures. In spite of various difficulties society operated almoust 40 years in Riga suburb Vecmīlgrāvis. „Ziemeļblāzma” activities gave great impact of antialcoholic message and cultural growth in Vecmīlgrāvis. However as often as not, antialcohol propaganda was replaced by cultural activities of the society. The operation of the non alcoholic society „Ziemeļblāzma” was stopped in 1944.
Activities of Non-alcohol Society „Ziemeļblāzma” (1904-1944)
Keywords: Vēsture