Internajā aprūpē strādājošo māsu arodslimības izraisošie darba vides riska faktori - Smirnova, Zinaida (Latvijas Universitāte, 2014)
Arodslimības ir atsevišķām darbinieku kategorijām raksturīgas slimības, kuru cēlonis ir darba vides fizikālie, ķīmiskie, higiēniskie, bioloģiskie, ergonomiskie un psiholoģiskie faktori. Pētījuma mērķis ir izpētīt internajā aprūpē strādājošo māsu arodslimības izraisošos darba vides riska faktorus. Pētījuma hipotēze- pastāv bioloģiskie, ķīmiskie un pārslodzes riska faktori, kas veicina internā aprūpē strādājošo māsu arodslimības. Pētnieciskā darba veikšanai tika izvēlēta kvantitatīvā pētniecības metode, pētījuma instruments- anketa. Pētījums tika veikt vienā no Latvijas daudzprofilu ārstniecības iestādēm laika posmā no 2014.gada februāra līdz aprīlim. Pētījumā piedalījās 92 respondenti. Darba hipotēze tika apstiprināta. Atslēgas vārdi: internās aprūpes māsas, darba vides riska faktori, arodslimības, kvantitatīvā metode.

Occupational diseases are characterized by singular employees’ category disease caused by the working environment physical, chemical, hygienic, biological, ergonomic and psychological factors. The research aim is to find out occupational risk factors of causing diseases for nurses, who are working in the internal nursing care. Hypothesis - there is a biological, chemical and overload risk factors that contribute in intern care working nurse of diseases. For the research work, quantitative research method was selected. The research instrument – questionnaire. The study was carried out in one of the multifunctional Latvian medical institutions in the period from February to April 2014. In research there participated 92 respondents. The hypothesis was proved. Keywords: Internal care nursing, occupational risk factors, quantitative method, occupational diseases.
Workplace Environment Risk Factors which are Causing Occupational Diseases in Health Care Professionals
Keywords: Medicīna