Literāra teksta interpretācija Dž.Ostenas romānu ekranizācijās - Leine, Antra (Latvijas Universitāte, 2008)
Antra Leine Literārā teksta interpretācija Dž. Ostenas romānu ekranizācijās Anotācija Pētījumā analizēta literāra teksta interpretācija Džeinas Ostenas romānu ekranizācijās, nosakot galvenos strukturālos elementus, ekranizācijā izmantotās metodes un to pielietojumu attiecīgo literāro avotu adaptācijā. Ir veikta mūsdienu kino teorijas avotu analīze, kas apkopo dažādu autoru analītiskos secinājumus attiecībā uz literāra teksta ekranizācijām. Pamatojoties uz šiem teorētiskajiem avotiem, izveidota jauna ekranizāciju klasifikācija pēc literārā teksta adaptācijā izmantoto metožu kopuma. Pētījums sniedz analītisku pārskatu par nozīmīgākajām pretrunām Dž. Ostenas biogrāfiskā un literārā materiāla vēsturiskajā interpretācijā. Pētījumā veikta rakstnieces darbu struktūras komparatīva analīze, lai noteiktu, kādi šo darbu elementi padara šos romānus īpaši piemērotus ekranizēšanai, un kā tie tiek interpretēti ekranizācijās.

Antra Leine Interpretation of Literary Text in the Screen Versions of Jane Austen’s Novels Annotation The research explores and compares the structural elements of Jane Austen’s novels “Sense and Sensibility”, “ Pride and Prejudice”, “Mansfield Park”, “Emma”, Northanger Abbey” and “Persuasion” and their screen versions. An overview of the movie theories related to the screen adaptations is made and unique classification system of the screen versions according to the adaptation methods used in the transformation process is provided. Also for the first time in Latvian language an overview of the most important trends in the interpretation of the biographical, literary and historical studies of Jane Austen has been made and .comparative analysis of the structural elements of Jane Austen novels and their screen versions has been carried out disclosing which of those elements make these novels especially appealing for the producers of the adaptations.
Interpretation of Lilerary Text in the Screen Versions of Jane Austens Novels
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Filoloģija; Literatūrzinātne; Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas