Eksremporālo zāļu formu pieprasījuma izvērtējums 2014. gadā Rīgā un Daugavpilī - Vavilova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā ir apkopota informācija par ekstemporāli pagatavotām zālēm, aptieku vēsturi Rīgā un Daugavpilī, zāļu formām un ievadīšanas veidiem. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt ekstemporālo zāļu formu aktualitāti, salīdzināt ekstemporālo zāļu formu pieprasījumu divās aptiekās Rīgā un Daugavpilī 2014. gadā un izpētīt ekstemporālo zāļu formas trūkumus un priekšrocības. Pētījuma metodes: pacientu, ārstu un farmaceitu anketēšana, Rīgas un Daugavpils aptiekas datu salīdzināšana par saņemtajām ekstemporāli pagatavojamām receptēm 2014. gadā. Iegūtie rezultāti liecina par to, ka ekstemporālo zāļu formu pieprasījums 2014. gadā katru mēnesi svārstās, bet kopumā ir stabils. Ņemot vērā to, ka ir pieejamas daudzas dažādas rūpnieciski ražotās zāļu formas, ekstemporālo zāļu nepieciešamība nemazinās, tā ir aktuāla arī šodienas terapijā.

The report provides information about ex tempore drugs, history of pharmacies in Riga and Daugavpils, drug forms and methods of administering drugs. The purpose of the bachelors research was to find the topicality of the ex- tempore drug forms and to compare demand for ex tempore drug forms of two pharmacies in Riga and Daugavpils in 2014. Advantages and disadvantages of such drugs were also analysed. Research methods: questionnaire based data collection from doctors, patients and pharmacists; Comparison of ex- tempore drug prescriptions in pharmacies of Riga and Daugavpils in 2014. The analysis of the received data showed that demand for ex- tempore drugs fluctuates every month, however overall during the year stays stable. Despite to the big amount of industrially manufactured drugs the demand for the ex tempore drugs is not decreasing showing its topicality in the modern therapy.
Ex-tempore drugs form demand estimation in the 2014 year in Riga and Daugavpils
Keywords: Farmācija; ekstemporālā receptūra; pieprasījums; aptieka; zāļu forma