Valsts pārvaldes uzdevuma nodošanas privātpersonai problēmjautājumi - Bindemanis, Kristofers Filips (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Valsts pārvaldes uzdevuma nodošanas privātpersonai problēmjautājumi” tiek pētīts deleģēšanas un līdzdarbības līgums kā līgumi, ar kuriem privātpersonai var tikt nodots pārvaldes uzdevums. Darba pirmajā daļā tiek analizēta šo līgumu tapšanas un attīstības vēsture, nolūkā konstatēt nepilnības un ierosināt izmaiņas regulējumā. Darbā tiek konstatēts, ka deleģēšanas un līdzdarbības līguma līdzpastāvēšana nav lietderīga un nesasniedz sākotnēji uzstādīto mērķi. Balstoties uz prakses nepieciešamībām, autors ierosina veikt izmaiņas regulējumā, papildus nosakot deleģēšanas un līdzdarbības līguma regulējuma tapšanas brīdī nekonstatētus līguma slēgšanu pieļaujošus nolūkus. Darba otrajā daļā autors analizē valsts pārvaldes uzdevuma definīciju, publisko un privāto tiesību nošķiršanu un valsts pārvaldes uzdevuma izpildītāja padotību.

The bachelor's thesis “Challenges in Delegating Public Administration Tasks to Private Entities” examines delegation and cooperation contracts as legal instruments through which public administration tasks can be assigned to private entities. The first part of the thesis analyzes the historical development of these contracts to identify shortcomings and propose improvements to the legal framework. The study finds that the coexistence of delegation and cooperation contracts is inefficient and fails to achieve its originally intended goals. Based on practical considerations, the author proposes amendments to the regulations, introducing additional legitimate purposes for concluding such contracts that were not identified during the initial development of the regulatory framework. In the second part of the thesis, the author analyzes the definition of public administration tasks, the distinction between public and private law, and the subordination of entities performing public administration tasks.
Challenges in Delegating Public Administration Tasks to Private Entities
Keywords: Juridiskā zinātne; deleģēšanas līgums; līdzdarbības līgums; valsts pārvaldes uzdevums; valsts pārvaldes funkcijas; padotība