Arginīna fosfāta kā augsnes ielabotāja pielietošanas ietekme uz slāpekļa izotopu attiecību un ķīmisko elementu saturu jaunu priežu saknēs - Dhalivala, Vanesa (Latvijas Universitāte, 2024)
Arginīna fosfāta saturoša augsnes ielabotāja pielietošanas ietekme uz slāpekļu izotopu attiecību un ķīmisko elementu saturu jaunu priežu saknēs. Dhalivala V., zinātniskā darba vadītāji Dr. chem., asoc. prof. Vita Rudoviča, pētnieks Mg. Chem. Māris Bērtiņš. Bakalaura darbs, 36 lappuses, 10 attēli, 6 tabulas, 47 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darbā tika noteikta slāpekļa izotopu attiecība un ķīmisko elementu saturs jaunu priežu saknēs, kuras bija stādītas gan neapstrādātā, gan ar arginīna fosfāta saturoša augsnes ielabotāja apstrādātā meža augsnē, izmantojot ICP-MS un IRMS analīzes metodes. Darbā veikta priežu sakņu paraugu sagatavošana, izmantojot slapjo mineralizāciju mikroviļņu enerģijas režīmā. Iegūtie rezultāti tika statistiski apstrādāti, izvērtēti un salīdzināti ar literatūras datiem.

Impact of application of arginine phosphate as a soil fertilizer on nitrogen isotope ratios and content of chemical elements in young pine roots. Dhalivala V., supervisors of scientific work Dr. chem., assoc. prof. Vita Rudoviča, researcher Mg. Chem. Maris Bērtins. Bachelor thesis, 36 pages, 10 images, 6 tables, 47 literature sources, 2 appendices. Latvian Language. In the bachelor’s thesis, the nitrogen isotope ratio and the content of chemical elements in the roots of young pine trees, which were planted both in unfertilized and in soil fertilized with an arginine phosphate soil fertilizer, was determined using the ICP-MS and IRMS analysis methods. In the work, pine root samples were prepared using microwave-assisted wet digestion method. The obtained results were processed, evaluated and compared with literature data.
Impact of application of arginine phosphate as a soil fertilizer on nitrogen isotope ratios and content of chemical elements in young pine roots
Keywords: Ķīmija; PRIEŽU SAKNES; ARGINĪNA FOSFĀTS; SLAPJĀ MINERALIZĀCIJA MIKROVIĻŅU ENERĢIJAS REŽĪMĀ; INDUKTĪVI SAISTĪTĀS PLAZMAS MASSPEKTROMETRIJA; VIEGLO STABILO IZOTOPU ATTIECĪBU MASSPEKTROMETRIJA