Aborts un ķermeņa autonomija: sievietes tiesības 20. un 21.gadsimtā - Ziediņa, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā tiek pētītas aborta veikšanas un ķermeņa autonomijas aktuālās problēmas mūsdienu Latvijā, kā arī veikts salīdzinājums ar starpkaru perioda Latvijas un padomju okupācijas (sociālistiskās) Latvijas regulējumu un problēmam šajos laika periodos. Tiek skatīts kā aborta izdarīšanas regulējums tika grozīts no absolūta aizlieguma uz gandrīz pilnīgu legalizēšanu, tad atkārtoti uz daudz ierobežojošāku regulējumu līdz aborta pilnīgai legalizēšanai Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas. Darbā tiek skatīts ne tikai normatīvais regulējums, bet arī sociālie apstākļi un sabiedrības viedokļi, kas ietekmēja tā grozīšanu un tālākveidošanos, kā arī iepriekš minēto laika periodu profesionāļu viedokļi un likumdevēja apsvērumi. Atslēgvārdi: aborts, ķermeņa autonomija, starpkaru periods Latvijā, padomju okupācijas periods Latvijā, Latvija pēc neatkarības atjaunošanas, grūtniecības pārtraukšana, sievietes tiesības.

This bachelor’s thesis focuses on studying the current problems that are related to abortion and bodily autonomy in modern day Latvia, as well as comparing it to the laws in force and problems during the Interwar period in Latvia and the Soviet occupation period in Latvia. It is examined how abortion laws were amended from an absolute ban to an almost total legalization and then repeatedly being amended to a more restrictive law until it was completely legalized after Latvia regained its independence. This thesis examines not only the law that was in force but also the social circumstances and society’s opinions that influenced its amendment and further development, as well as the opinions of professionals of the before-mentioned time periods and the considerations of the legislator. Keywords: abortion, bodily autonomy, interwar period in Latvia, Soviet occupation in Latvia, Latvia after regaining independence, termination of pregnancy, women’s rights.
Abortion and bodily autonomy: women’s rights in the 20th and 21st century
Keywords: Juridiskā zinātne; aborts; ķermeņa autonomija; starpkaru periods Latvijā; padomju okupācijas Latvijā; Latvija pēc neatkarības atjaunošanas