Civilprocesa principu ietekme uz tiesvedības gaitu pirmās instances tiesā - Makucevičs, Viktors (Latvijas Universitāte, 2011)
Katra persona Latvijas Republikā, lai aizsargātu savas tiesības vai apstrīdētās tiesiskās intereses, var vērsties Latvijas Republikas vispārējās jurisdikcijas tiesā savu tiesību aizsardzībai. Izpildot civilprocesu, ne vienmēr tiesas aizsardzība ir efektīva, tāpēc daudzi procesuālie instrumenti strādā nepareizi vai arī to izpilde notiek ļoti ilgi. Šajā darbā autors ir izskatījis procesuālās ekonomijas principu civilprocesā no tiesāšanās izdevumu un tiesvedības pirmās instances tiesā viedokļa, un tieši, divu tiesas sēžu tiesvedības modeļa, kuru ir ieteikta ar Eiropas Komisijas 1984.gada 28.februāra rekomendāciju Nr. R (84) 5. Izskatot šo jautājumu, maģistra darba autors izmantoja zinātnisko literatūru, Latvijas Republikas likumdošanas bāzi un zinātniskās publikācijas. Maģistra darbā ir doti praktiski ieteikumi Civilprocesa likuma normu papildināšanai attiecībā uz tiesāšanās izdevumiem un tiesvedību pirmās instances tiesā.

Each person in the Republic of Latvia in order to protect its rights or disputed legal interests may apply to a court of general jurisdiction of the Republic of Latvia for the protection of their rights. Not always execution of civil procedure is effective kind of protection, because many of the procedural tools work incorrectly or the usage takes very long time. In this work the author was analyzing the principle of the procedural economy from the point of view of court costs and legal proceedings in a court of first instance, specifically - the model of the proceedings in the two hearings as recommended by the European Committee’s 28th of February 1984 recommendation Nr. R (84) 5. When considering this question author used the scientific literature, the legal framework of the Republic of Latvia, scientific publications. The work gives practical advices to supplement the law of Civil procedure of Latvia from the point of view of court costs and legal proceedings in the court of first instance.
The affection of civil procedure principles on proceedings in first instance court
Keywords: Juridiskā zinātne