Optimālas pensiju uzkrājumu veidošanas un ieguldīšanas stratēģijas izstrāde valsts fondēto pensiju un privāto brīvprātīgo pensiju shēmu ietvaros - Silenieks, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Optimālas pensiju uzkrājumu un ieguldījumu stratēģijas izstrāde valsts fondēto pensiju un privāto brīvprātīgo pensiju shēmu ietvaros”. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt optimālas pensiju uzkrājumu un ieguldījumu stratēģijas izstrādi valsts fondēto pensiju un privāto brīvprātīgo pensiju shēmu ietvaros. Veicot rūpīgu esošās valsts fondēto pensiju sistēmas un privāto brīvprātīgo pensiju sistēmu analīzi, šajā pētījumā tiek pētītas pieejamās ieguldījumu iespējas katrā no tām. Tiek pētīta arī šo divu pīlāru integrācija, ņemot vērā dažādus faktorus, kas ietekmē pensiju uzkrājumu un ieguldījumu stratēģiju izvēli. Pētījumā arī uzsvērta riska pārvaldības un diversifikācijas paņēmienu nozīme optimālu rezultātu sasniegšanā. Ieviešot visaptverošu metodoloģiju, kas ietver datu vākšanu un analīzi, šis pētījums sniedz ieguldījumu šajā jomā, sniedzot praktisku ieskatu un ieteikumus personām, kuras vēlas maksimāli palielināt savus pensijas uzkrājumus. Bakalaura darbā pirmajā daļā ir aprakstīta un izpētīta Latvijas pensiju sistēma, analizējot gan valsts fondētās, gan privātās brīvprātīgās pensiju shēmas. Otrajā daļā tiek noteikts nepieciešamais pensijas apmērs, ņemot vērā patēriņa izdevumu struktūras izmaiņas un dažādu prognožu modeļus. Trešajā daļā tiek veikta pensijas uzkrājuma prognozēšana un situāciju analīze, ņemot vērā uzkrājumus pirmajā un otrajā pensiju līmenī, kā arī nepieciešamās iemaksas trešajā pensiju līmenī. Bakalaura darbs ir izstrādāts latviešu valodā, darba apjoms ir 77 lapaspuses. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām un 11 apakšnodaļām, darbs sevī ietver 7 attēlus un 21 tabulu. Atslēgvārdi: pensiju uzkrājumi, ieguldījumu stratēģijas, valsts fondētās pensijas, privātās pensijas, riska pārvaldība, diversifikācija, ienesīgums, riska kategorijas

The topic of this bachelor thesis is "Development of an optimal pension saving and investment strategy within state funded pension and private voluntary pension schemes". The aim of the bachelor thesis is to study the design of an optimal pension saving and investment strategy in the framework of public funded and private voluntary pension schemes. Through a thorough analysis of the existing public funded pension schemes and private voluntary pension schemes, this study examines the investment options available in each of them. It also explores the integration of the two pillars, taking into account the different factors that influence the choice of pension saving and investment strategies. It also highlights the importance of risk management and diversification techniques in achieving optimal outcomes. By introducing a comprehensive methodology involving data collection and analysis, this study contributes to the field by providing practical insights and recommendations for individuals wishing to maximise their retirement savings. The first part of the thesis describes and examines the Latvian pension system, analysing both state-funded and private voluntary pension schemes. The second part determines the amount of pension needed, taking into account changes in the structure of consumer spending and different forecasting models. The third part is a projection and situational analysis of pension provision, taking into account the provision in the first and second pension pillars, as well as the required contributions in the third pension pillar. The bachelor thesis is written in Latvian and contains 77 pages. The thesis consists of 3 chapters and 11 sub-chapters, 7 figures and 21 tables. Keywords: pension savings, investment strategies, state funded pensions, private pensions, risk management, diversification, returns, risk categories
Development of an optimal pension savings and investment strategy within the framework of state funded pensions and private voluntary pension schemes
Keywords: Ekonomika; pensiju uzkrājumi; ieguldījumu stratēģijas; valsts fondētās pensijas; privātās pensijas; riska kategorijas