Analītisko metožu izveide arheoloģisko izrakumu antropoloģiskā materiāla izpētē - Rudoviča, Vita (Latvijas Universitāte, 2012)
Arheoloģisko kaulu kompozītmateriāla analītiskā izpēte metālisko elementu un fizikālķīmisko īpašību (neorganiskās matricas savienojumu struktūras un kristāliskuma, organisko savienojumu denaturācijas, porozitātes) izvērtējumā sniedz informāciju par diaģenēzes procesu izraisītām pārmaiņām sistēmā augsne (ar mikroorganismiem)-kaulsapkārtējā vide, kā arī raksturo iedzīvotāju uzturu senatnē. Izstrādāts analītisks mērīšanas cikls blīvo kaulaudu paraugu fizikālķīmisko parametru raksturošanai mikrodaudzumu analīzē, veikta parametru savstarpējā salīdzināšana un novērtēta to varbūtējā ietekme uz metālisko elementu kvantitatīvo satura izvērtējumu. ARHEOLOĢISKAIS KAULS, FIZIKĀLĶĪMISKIE PARAMETRI, ELEMENTI

Metallic elements and physicochemical (inorganic mineral structure and crystallinity, breakdown and leaching of organic matter, porosity) properties of archaeological bones was studied by examining the main changes that occur to the bone by interaction with the burial environment and the reconstruction of paleodiet of human diet in ancient times. The analytical measurement cycle was developed for characterizing the physicochemical parameters using small amount of compact bone samples. The comparison of parameters was performed and their potential impact on the content of metallic elements was evaluated. ARCHAEOLOGICAL BONE, PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS, ELEMENTS
Development of analytical methods for investigation of anthropological material from archaeological excavations
Keywords: Ķīmija; Analītiskā ķīmija; Chemistry; Analitical chemistry