Ziemassvētku tradīcijas mūsdienu Latvijā - Zelča, Agita (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā „Ziemassvētku svinēšanas tradīcijas mūsdienu Latvijā” pētītas Ziemassvētku tradīcijas jauniešu vidū. Kā galvenais pētnieciskā darba avots tika izmantotas kopumā 100 Latvijas Universitātes studentu un Ogres 43. arodvidusskolas audzēkņu aizpildītās anketas. Lai izsekotu Ziemassvētku tradīciju virzībai un izmaiņām mūsdienās, Ziemassvētki darbā aplūkoti vēsturiskajā aspektā, ietverot laika posmu no tradicionālajā folklorā balstītajiem priekšstatiem, līdz Ziemassvētku svinēšanas aizliegumam padomju laikā (1945.- 1990. g.). Mūsdienu jauniešu vidū Ziemassvētku tradīcijas ir daudzveidīgas. Zināma loma Ziemassvētku svinēšanā ir kā tautas tradīcijām, tā kristietības ietekmei, taču tām parādās tendence strauji mazināties, padarot Ziemassvētkus par ģimenes svētkiem, kuru galvenās tradīcijas ir kopīgs mielasts un apdāvināšanās.

Paper “Christmas traditions in Contemporary Latvia” studies Christmas traditions in Latvia among young people. The main source of the study was questionnaires filled by 100 students of the University of Latvia and Ogre Vocational School No.43. To follow up the direction of Christmas traditions and contemporary changes, Christmas has been studied from the historical aspect, covering the period based in the traditional folklore up to the period when celebrating Christmas was forbidden during the Soviet time (1945-1990). Christmas traditions are varied among the contemporary youth. National traditions and Christian influence plays an important role in celebrating Christmas, but there is a trend for these traditions to disappear, leaving Christmas as a family holiday with a common meal and exchange of gifts.
Christmas Traditions in Latvia Today
Keywords: Filoloģija