Baltijas Valstu pievienotās vērtības nodokļa sistēmu salīdzinošā analīze - Zentele, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba temats ir “Baltijas valstu Pievienotās vērtības nodokļa sistēmu salīdzinošā analīze”. Darba mērķis ir veikt Baltijas valstīs pastāvošo PVN sistēmu elementu un efektivitātes salīdzinošo analīzi, konstatēt būtiskākās atšķirības un, balstoties uz abu pārējo Baltijas valstu pieredzi, izstrādāt priekšlikumus Latvijas PVN sistēmas efektivitātes uzlabošanai. PVN sastāda nozīmīgu daļu no kopējiem nodokļu ieņēmumiem visās Baltijas valstīs. Baltijas valstu PVN sistēmās ir novērojamas vairākas atšķirības, kas ietekmē arī šo PVN sistēmu efektivitāti. Maģistra darba ietvaros darba autore pēta, kādas ir nozīmīgākās atšķirības Baltijas PVN sistēmās. Darba ietvaros tiek noteikta un analizēta arī Baltijas valstu PVN sistēmu efektivitāte.

The theme of the Master's thesis is “Comparative analysis of value added tax systems in the Baltic States”. The aim of the Master's thesis is to make a comparative analysis of the elements and efficiency of the existing VAT systems in the Baltic States, to identify the most significant differences and, based on the experience of the other Baltic States, to develop proposals for improving the efficiency of the Latvian VAT system. VAT makes a significant share of total tax revenue in all Baltic countries. There are several differences in the VAT systems of the Baltic States, which may affect the efficiency of these VAT systems. Within the framework of the master's thesis the author explores the most significant differences in the Baltic VAT systems, determines and analyses the efficiency of the Baltic VAT systems.
Comparative analysis of value added tax systems in the Baltic States
Keywords: Ekonomika; PVN; Nodokļu sistēma; PVN sistēmas efektivitāte; Baltijas valstis