Projekts: Uzņēmuma ABC būvniecības projekta attīstība un investīciju piesaiste - Rengarts, Uģis (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba autors pēdējos gadus nodarbojas ar investīcijām dažādos projektos, gan vērstpapīru darījumos, gan galvenokārt ieguldījumos ar nekustamiem īpašumiem. Veicot investīcijas parasti tiek izvēlēti sarežģītāki un riskantāki ieguldījumi, kas paredz augstāku ienesīguma līmeni. Autors 2021.gada rudenī no sava klienta un sadarbības partnera citos projektos saņēma piedāvājumu iesaistīties nelielas daudzīvokļu ēkas būvniecības projektā. Šāds projekts darba autoram būtu līdz šim apjomīgākais un arī ar vis lielāko investīciju vienā projektā, attiecīgi, lai pieņemtu lēmumu iesaistīties vai nē šādā projektā, autoram nepietiek tikai ar iepriekšējo pieredzi un zināšanām, bet ir nepieciešama papildus analīze. Vienlaicīgi bija nepieciešams izvēlēties noslēguma darba tēmu maģistra darbam Finanšu ekonomikas studijām. Autors izvēlējās apvienot šīs abas vajadzības un izstrādāt padziļinātu savas uzņēmējdarbības iespējamo attīstības projektu un vienlaicīgi izstrādāt arī noslēguma darba nosacījumiem atbilstošu maģistra darbu. Autoram tika piedāvāts iegādāties pusi uzņēmuma par tā aktīvu pašizmaksu, ieguldīt kā aizdevumu pusi no nepieciešamajiem pašu ieguldījumiem, nodrošināt atlikušā nepieciešamā finansējuma saņemšanu un organizēt pārdošanas procesu. Izstrādājot darbu, autors to analizē tā it kā jau būtu 50% uzņēmuma kapitāla daļu īpašnieks. Savukārt visi 6.nodaļas pieņēmumi ir balstīti uz to kā pēc autora domām tiktu organizēta sadarbība un kādi varētu būt ekonomiskie faktori un apstākļi. No piedāvājuma brīža, līdz darba pabeigšanas brīdim autors nav iesaistījies šī projekta attīstīšanā, kas ir ļoti lielā mērā saistīts ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un arī darba rezultātā tapušās analīzes secinājumiem, kad projekts kā biznesa plāns ir pietiekoši sarežģīts, pašreizējā ekonomiskajā situācijā neprognozējams un ar salīdzinoši nelielu ienesīgumu. Projekts arī līdz darba pabeigšanas brīdim nav sākts aktīvi attīstīt, t.i., nav savākts nepieciešamais finansējums un nav sākta būvniecība, tā pašreizējais īpašnieks apsver tā pārdošanu esošajā stadijā. Autors izstrādājot projektu “Uzņēmuma ABC būvniecības projekta attīstība un finanšu piesaiste” tā pirmajā nodaļā – Projekta ideja un aktualitāte – sīkāk apraksta projekta būtību, kas ir pie jau iegādāta zemes gabala ar izstrādātu būvprojektu 16 dzīvokļu ēkas būvniecībai un pārdošanai. Šāds projekts bija ļoti aktuāls 2021.gada rudenī, kad darbs tika sākts rakstīt un kad tika saņemts piedāvājums iesaistīties šajā projektā, saistībā ar ātrajiem nekustamo īpašumu tirgus izaugsmes tempiem, kā arī augsto pieprasījumu pēc dzīvokļiem jaunajos projektos. Šāda projekta realizācijai būtu nepieciešams uzbūvēt 700 m² dzīvokļu māju ar lietderīgo (pārdodamo) platību 600 m², kas sadalīta uz 16 dzīvokļiem. Šāda projekta realizācijai nepieciešamas investīcijas ap EUR 950 000,00 apmērā, no kuriem EUR 300 000,00 apmērā būtu jāsaņem no dalībniekiem, un atlikušais būtu jāpiesaista kā aizņēmums no kredītiestādes. Projektu būtu paredzēts pi

In the past years, the author has been involved in investments projects, both in transactions with securities and mainly in investment in real estate. When investing, more complex and riskier investments are usually chosen, providing a higher level of return. In autumn 2021, the author received an offer from his client and cooperation partner in several other projects to get involved in the construction project of a small apartment building. This particular project would be the largest for the author so far, and also with the largest investment in one project, respectively, in order to make a decision whether or not to get involved in such project, the author’s previous experience and knowledge is not enough, additional analysis is required. At the same time, it was necessary to choose a topic of the thesis for the Master’s thesis for Financial Economics. The author chose to merge these two needs and develop an in-depth possible development project for his business and at the same time develop a Master’s thesis that meets the conditions of the thesis. The author was offered to purchase a half of the company for the cost of its assets, to invest as a loan half of the required own investments, to ensure the receipt of the remaining financing and to organize the sale process. When developing the paper, the author analyzes it as if he already owns 50% of the company’s capital shares. In turn, all the assumptions of Chapter 6 are based on how, in the author’s opinion, cooperation would be organized and what the economic factors and circumstances might be. From the moment of the offer until the completion of the paper, the author did not get involved in the development of this project, which is very much related to the Russian invasion of Ukraine and also the conclusions of the analysis resulting from the paper, when the project as a business plan is sufficiently complex, unpredictable in the current economic situation and with a relatively low profitability. The project has not started to develop actively even until the completion of the paper, i.e. the necessary funding has not been collected and construction has not started, its current owner is considering selling it at its current phase. While developing the project “Company’s ABC construction project development and attraction of finance”, in its first chapter – Project idea and topicality – the author describes in detail the essence of the project, which is already an acquired land plot with a developed construction project for the construction and sale of 16 apartments. This particular project was very relevant in the autumn of 2021, when the paper began to be written and when an offer was received to participate in this project, due to the rapid growth of the real estate market, as well as the high demand for apartments in new projects. For the implementation of such project, it would be necessary to build a 700 m2 apartment house with a useful (salable) area of 600 m2, which
Project: Company’s ABC construction project development and attraction of finance
Keywords: Finanses un kredīts; Nekustamie īpašumi; Finanses; Bilance; Kredīts