Latvijas ārējās tirdzniecības attīstība - Čermaks, Iļja (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ārējās tirdzniecības darbības pamatprincipus un to ietekmējošos faktorus, kā arī parādīt Latvijas ārējās tirdzniecības attīstības galvenos virzienus un tās perspektīvas. Bakalaura darbā ir parādīta ārējās tirdzniecības nozīme gan atsevišķas valsts, gan pasaules ekonomikā, raksturoti būtiskākie ārējo tirdzniecību ietekmējošos faktori, kā arī apskatīta Latvijas ārējās tirdzniecības attīstība pēc valstiskās neatkarības atgūšanas, analizējot Latvijas eksporta un importa struktūru pa preču grupām un valstīm, kā arī pētītas tās izmaiľas dažādu faktoru ietekmē. Nobeigumā ir sniegti secinājumi par darbā aplūkotajām problēmām un doti priekšlikumi, kas pēc autora domām varētu veicināt ārējās tirdzniecības un ekonomikas attīstību Latvijā. Darba ietvaros ir atklāti būtiskākie eksportu un importu ietekmējošie faktori un novērtēta to ietekme uz Latvijas eksportu, apkopota ārējās tirdzniecības rādītāju dinamika Latvijā no 1998. līdz 2008.gadam un noteikti eksporta attīstību kavējošie faktori, izvērtētas Latvijas eksportētāju konkurētspējas priekšrocības un problēmas, kas kavē uzľēmumu produkcijas eksportu, noteikti potenciālie Latvijas preču eksporta tirgi. Atslēgas vārdi: eksports, imports, tirdzniecības bilance, konkurētspēja.

Bachelor paper’s goal is to investigate foreign trade balance main principles and influence factors, as well as to show Latvian foreign trade balance main development directions and it’s prospects. Bachelor paper shows foreign trade value for separate counties economies and for world economy, characterizes most important factors that have influence on foreign trade, paper also examines Latvian foreign trade development after independence establishing, analyzing Latvian export and import structure by goods and countries of origin as well as it examines import and export structure’s deviations forced by different aspects. Finally, paper’s examined problems are summarized and suggestions which author thinks might promote foreign trade and economy development in Latvia are presented. Paper describes main export and import influencing factors and influence on Latvian export is estimated, Latvian foreign trade indicators dynamics in 1998-2008 period are summarized and factors holding back export development are determined, Latvian export companies competition advantages and drawbacks which detain companies production export are evaluated, potential markets for export of Latvian goods are determined. Key points: export, import, trade balance, competition.
Development of the Latvian foreign trade
Keywords: Ekonomika