Krāsu redzes novērtēšana ar datorizēto krāsu sakārtošanas testu un FM-100 testu dažādām vecuma grupām - Parahņeviča, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 53 lappusēm. Tajā ir 22 attēli, 2 tabulas, atsauces uz 52 literatūras avotiem. Darba mērķis: Izvērtēt, vai datorizētie krāsu sakārtošanas testi var kalpot kā alternatīva fiziskajiem krāsu sakārtošanas testiem optometristu ikdienas praksē. Dalībnieki: 60 cilvēki vecumā no 40 līdz 69 gadiem ar normālo trihromātisko redzi. Metode: HRR tests tika izmantots ka skrīninga tests, krāsu redze tika izvērtēta ar fizisko FM-100 testu, fizisko R-28 testu, datorizēto FM-100 testu un datorizēto R-28 testu. Rezultāti/ Secinājumi: Tika secināts, ka fiziskie krāsu redzes sakārtošanas testi dienas lampas apgaismojumā nav uzrādījuši būtisku sakarību starp vecumu un relatīvo kļūdu skaitu. Netika atrasta statistiski nozīmīga korelācija starp FM-100 un R-28 testu rezultātiem. Palielinot spožuma līmeni datorizētajos testos no 24cd/m2 līdz 60cd/m2, netika atrasta statistiski būtiska relatīvās kļūdas samazināšanās. Atslēgvārdi: hromatiskā jūtība, krāsu redzes sakārtošanas testi, normāla trihromāzija, vecums.

The master thesis is written in Latvian language on 53 pages. It contains 22 figures, 2 tables, 52 references. Purpose: To test validity of computerized colour arrangement test in comparison to physical colour arrangement test. Subjects: 60 adults aged 40-69 years old with normal trichromacy. Method: Colour vision screening with HRR test. Colour vision assessment with physical version of FM-100 and R-28 tests and computerized version of FM-100 and R-28 test at two illuminance levels. Results/ Conclusion: Statistical analysis do not suggest significant relation between age and total amount or errors in colour arrangement tests. Comparison of R 28 and FM-100 test results lack of correlation. Increase illuminance from 24cd/m2 to 60cd/m2 has no positive effect on colour arrangement tests for elderly participants. Keywords: chromatic sensitivity, colour arrangement tests, normal trichromacy, age.
Colour Vision Assessment across Multiple Age Groups with Computerized Colour Arrangement Test and FM-100 Test
Keywords: Fizika; hromatiskā jūtība; krāsu redzes sakārtošanas testi; normāla trihromāzija; vecums