Moricsalas mežaudžu augsnes un to īpašības - Cepurītis, Edmunds (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā pētījumā aprakstītas augsnes Moricsalas dabas rezervāta mežaudzēs atbilstoši FAO starptautiskajai klasifikācijai, kā arī analizēta to morfoloģisko un ķīmisko īpašību iespējamā mainība 80 gadus ilgā periodā. Pētījumā salīdzināti 1932. un 1972. gadā veikto augsnes analīžu dati ar 2012. gada vasarā iegūtajiem datiem no 15 Moricsalas mežaudzēs izvietotiem parauglaukumiem. Pētījumā secināts, ka galvenie augšņu veidošanos ietekmējošie faktori Moricsalā ir granulometriskā sastāva mainība, brīvo karbonātu atrašanās dziļums un dominējošās kokaudzes sugas un to sukcesija. Salīdzinot vēsturiskos datus, novērojams O horizonta biezuma pieaugums kopš 1932. gada, kā arī apmaiņas katjonu samazināšanās virsējos horizontos kopš 1972. gada. Atslēgas vārdi: Moricsala, augsnes dinamika, meža augsnes, platlapju meži

In this research the soils under forest stands in Moricsala strict nature reserve are described by international FAO classification and the possible long term changes in soil morphological and chemical properties during 80 year period are analyzed. The research is partially based on comparison of soil data obtained in 1932 and 1972 and in the summer of 2012 from 15 plots under forest stands on Moricsala island. It was discovered that the main factors influencing soil properties are variations in parent material, depth of free carbonates and dominant canopy species and their succession. The comparison with historical data showed a significant increase in the depth of organic horizon and decrease in the exchange Ca and Mg in the upper horizons. Keywords: Moricsala, soil dynamics, forest soils, broadleaved forests
Properties of forest soils in Moricsala strict nature reserve
Keywords: Vides zinātne