Aspartilproteāžu inhibitoru izstrāde malārijas ārstēšanai. - Kinēna, Linda (Latvijas Universitāte, 2020)
Aspartilproteāžu inhibitoru izstrāde malārijas ārstēšanai. Kinēna L., zinātniskā vadītāja Dr. chem. Ozola V. Promocijas darbs. Pētījuma ietvaros ir izstrādāti nepeptidomimētiski un peptidomimētiski plazmepsīna II un plazmepsīna IV inhibitori. Nepeptidomimētisku inhibitoru izstrāde ietver tetrahidroizohinolīna un azolu atvasinājumu sintēzi. Sintezētie nepeptidomimētiskie inhibitori uzrāda inhibitoro aktivitāti uz Plm II un Plm IV mikromolārā līmenī. Sintezēta rinda peptidomimētisko inhibitoru, kuru struktūras pamatā ir hidroksietilamīna fragments. Sintezētie hidroksietilamīna atvasinājumi inhibē parazīta P. falciparum augšanu inficētu asins šūnu testā nanomolārā līmenī un ir selektīvi attiecībā pret cilvēka aspartilproteāzi katepsīnu D. MALĀRIJA, PLAZMEPSĪNI, KATEPSĪNS D, 1,2,3-TRIAZOLS, TETRAHIDROIZOHINOLĪNI, HIDROKSIETILAMĪNA ATVASINĀJUMI

Design and synthesis of aspartic protease inhibitors as antimalarial agents. Kinēna L., supervisor Dr. chem. Ozola V. Doctoral thesis. A series of non-peptidomimetic and peptidomimetic inhibitors of plasmepsin II and plasmepsin IV were synthesized. Development of non-peptidomimetic inhibitors have been focused on the synthesis of tetrahydroisoquinoline and azole derivatives. The designed non peptidomimetic inhibitors show inhibitory activity toward plasmepsin II and plasmepsin IV at micromolar level. Hydroxyethylamine based peptidomimetic inhibitors were synthesized. Hydroxyethylamine derivatives inhibit P. falciparum parasite growth in infected red blood cells at nanomolar level and display selectivity against human aspartic protease cathepsin D. MALARIA, PLASMEPSINS, CATHEPSIN D, 1,2,3-TRIAZOLE, TETRAHYDROISOQUINOLINE, HYDROXYETHYLAMINE DERIVATIVES
Design and synthesis of aspartic protease inhibitors as antimalarial agents
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ķīmija; Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija