Patogēno sēņu sporu izplatības modelēšana no Pierīgas lauksaimniecības zemēm un to potenciālā ietekme uz cilvēku veselību - Marčenkova, Sofija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba nosaukums ir “Patogēno sēņu sporu izplatības novērtēšana no lauksaimniecības zemēm Rīgas apkārtnē un to potenciālā ietekme uz cilvēku veselību”. Darbā tiek novērtēta patogēno sēņu sporu - Aspergillus, Fusarium un Alternaria - potenciālā izplatība no lauksaimniecības teritorijām Rīgas apkārtnē un to iespējamā ietekme uz pilsētas gaisa kvalitāti un cilvēku veselību. Patogēnās sēnes var samazināt ražas kvalitāti, pasliktināt vides stāvokli un apdraudēt cilvēku veselību. Latvijā trūkst pētījumu šajā jomā. Dotā pētījuma mērķis ir izvērtēt iespējamo sēņu sporu nonākšanu Rīgā no tuvējām lauksaimniecības zemēm, balstoties uz meteoroloģiskajiem un telpiskajiem datiem. Analizējot laikapstākļus šo patogēno sēņu sporu aktīvajā periodā un novērtējot dominējošus vēja virzienus un ātrumu sporulācijas laikā, tika noskaidrots, kā un cik tālu sporas var tikt aiznestas. Tika izmantotas ģeogrāfiskās informācijas sistēmas, lai vizualizētu iespējamo sēņu sporu izplatību un potenciāli sēņu skartās teritorijas, no kurām sporas var tikt pārnestas uz Rīgas centru. Datu analīzei izmantotas ArcGIS Pro, MS Excel un R programmas. Pētījumā analizēti meteoroloģiskie rādītāji (temperatūra, mitrums, vēja ātrums un virziens) un telpiskā informācija (lauksaimniecības zemju robežas 30 km rādiusā ap Rīgu un audzēto kultūru veidi). Izmantojot vēja rožu diagrammas, tika modelēti sporu izplatības scenāriji. Rezultāti norāda, ka noteiktos sporulācijas periodos no jūnija līdz septembrim dominējošie vēja virzieni D, DDA, DA un ADA veicina sporu pārnesi no graudaugu un pākšaugu lauksaimniecības zemēm Baložu, Ķekavas un Ikšķiles novada teritorijām uz Rīgas pilsētvidi.

The title of the bachelor’s thesis is: “Assessment of the Spread of Pathogenic Fungal Spores from Agricultural Lands in the Vicinity of Riga and Their Potential Impact on Human Health.” The thesis evaluates the potential spread of pathogenic fungal spores – Aspergillus, Fusarium, and Alternaria – from agricultural areas surrounding Riga and their possible impact on urban air quality and human health. Pathogenic fungi can reduce crop quality, deteriorate environmental conditions, and pose risks to human health. There is a lack of research on this topic in Latvia. The aim of this study is to assess the potential exposure of urban areas to fungal spores originating from nearby agricultural lands, based on meteorological and spatial data. By analyzing weather conditions during the active spore release periods of these pathogenic fungi and assessing prevailing wind directions and speeds during sporulation, the study determined how and how far spores could be carried. Geographic Information Systems (GIS) were used to visualize the possible spread of fungal spores and to identify potentially affected areas from which spores could be transported to the center of Riga. For data analysis, the software programs ArcGIS Pro, MS Excel, and R were used. The study analyzed meteorological indicators (temperature, humidity, wind speed and direction) and spatial information (boundaries of agricultural lands within a 30 km radius around Riga and types of cultivated crops). Wind rose diagrams were used to model spore dispersal scenarios. The results indicate that during certain sporulation periods from June to September, prevailing wind directions – SE, SSE, ESE, and ENE – promote the transport of spores from cereal and legume agricultural lands in the Baloži, Ķekava, and Ikšķile regions toward the urban environment of Riga.
Modeling the spread of pathogenic fungal spores from current agricultural lands and their potential impact on human health
Keywords: Vides zinātne; patogēnas sēnes; sēņu sporas; izplatība; Aspergillus; Fusarium