Māsas ietekme ģimenes aprūpes modeļa veicināšanā pacientiem pēc insulta - Treimane, Sindija (Latvijas Universitāte, 2010)
Veselību Pasaules Veselības Organizācija definē kā stāvokli, kad cilvēkam ir fiziska labsajūta un psioemocionāls komforts. Vadoties pēc šīs definīcijas arī cilvēks ar hronisku saslimšanu var sasniegt labu veselības līmeni, ja vien tiek nodrošināta fiziska labsajūta un psihoemocionāls komforts. Aktuāls kļūst jautājums kā pacientiem nodrošināt kvalitatīvu aprūpi atveseļošanās periodā pēc izrakstīšanās no stacionāra. Priekšroka tiek dota aprūpei mājās vairāku iemeslu dēļ, tomēr nevar noliegt arī to, ka pacienta kopšana mājās var radīt palielināta stresa situācijas tuviniekiem. Darba mērķis- noskaidrot māsas ietekmi ģimenes aprūpes modeļa veicināšanā pacientiem pēc insulta. Pamatojoties uz pētījuma mērķi tika izvirzīts pētījuma jautājums: kāda ietekme ir māsai ģimenes aprūpes modeļa veicināšanā pacientiem pēc insulta? Lai noskaidrotu māsas ietekmi tika izstrādāts protokols, novērotas ambulatorās aprūpes māsas, kas sniedz aprūpi mājās pacientiem pēc insulta. Pētījuma rezultātā tika iegūta atbilde uz pētījuma jautājumu: lai veicinātu ģimenes aprūpes modeli māsa ne tikai izpilda medicīniskas manipulācijas, ko nozīmē ģimenes ārsts, bet arī izglīto ģimeni par pareizu kopšanu un aprūpi, vienlaicīgi sniedzot emocionālu atbalstu visai ģimenei kopumā. Atslēgas vārdi: aprūpe mājās, ģimenes aprūpes modelis, pacienta ģimenes izglītošana, sabiedrības veselība.

Health defined by World Health Organisation is a condition when a person feels well and feels psychometric comfort. Depending on this definiton a person with chronical deseases can gain the same level of health if only a physical well-feeling and psychometric comfort has been provided. The urgent issue rises up - how to provide a pacient with qualitative care during the recovering after leaving stationary. Care at home has been preferred more because of several reasons, but it cannot be denied that care at home can increase stress among the family you are in. The aim of the Paper – to clarify the influence of the nurse promoting the care model of family after the insult. Based on the the aim of the research the following issue was posed: what influence does the nurse have on promotion of the family care model after the insult? In order to clarify the influence of the nurse the protocol was posed, ambulant nurses were observed who take care of pacients at home after the insult. The solution to the issues was gained as a result of the research: to promote the model of family care the nurse carries out not only all her duties and instructions what the doctor has given but also educates the family about the way how to take care of the pacient, and in the meantime giving the emotional comfort to the whole family. Key words: care at home, model of care at home, education of the pacient’s family, health of society.
Influence of the nurse on family pattern taking care of the patient after insult
Keywords: Medicīna