Telpisku faktoru ietekme notikumu uztverē - Ņikitins, Kristers (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbā “Telpisku faktoru ietekme uz notikumu uztveri” tiek skaidrots kas ir notikums un kā notiek tā uztvere. Darbā tiek aplūkots jēdziens “virtuālā realitāte”, kā arī aprakstīti tehniskie un tehnoloģiskie rīki tās izveidei un lietošanai. Izmantojot Unity reāllaika izstrādes platformu, tika izveidoti 9 satiksmes notikumu scenāriji. Darba mērķis ir salīdzināt autovadītāju un cilvēku bez autovadītāja apliecības notikumu uztveres spējas. Ar izstrādātajām notikumu simulācijām tika veikts eksperiments un izdarīti secinājumi par notikumu uztveres spēju atšķirībām abām dalībnieku grupām.

The paper “Spatial factor influence on event perception” describes what is an event and how event perception takes place. In this paper concept of “virtual reality” as well as technical and technological tools for its creation and usage are described. 9 traffic event scenarios were developed using Unity real-time development platform. Main goal is to compare event perception abilities of drivers and non-drivers. Developed event scenarios were used in an experiment in order to compare these abilities and come to conclusions about the differences between both participant groups.
Spatial factor influence on event perception
Keywords: Datorzinātne; virtuālā realitāte; satiksme; notikumu uztvere; kustības uztvere; Unity