Skujkoku bioloģiski aktīvās vielas saturošo produktu terapeitiskais pielietojums un pircēju viedokļa izvērtējums aptiekās - Teteris, Ēriks (Latvijas Universitāte, 2019)
Skujkoki ir bagāti ar dažādiem bioloģiski aktīviem savienojumiem – ar tādiem kā bioflavonoīdi, polifenoli, poliprenoli, doliholi, tannīni un daudziem citiem, tāpēc to izmantošanas un iestrādes iespējas jaunās formulācijās ir plašas un daudzsološas. Pētījumā secināts, ka Latvijas sabiedrībā trūkst informētības par dažādām skujkoku aktīvo vielu īpašībām, kas potenciāli spētu uzlabot sabiedrības veselību, kā arī ir novērojams svarīgu zināšanu trūkums attiecībā uz bieži izplatītām saslimšanām un atbilstošu rīcību slimības gadījumā. Darba mērķis ir identificēt skujkokos esošās aktīvās vielas, noskaidrot to potenciālu pielietojumā dažādu slimību profilaksē un ārstēšanā, kā arī aptaujāt aptiekas apmeklētājus par šādu produktu lietošanu un izvērtēt populārāko aptiekas produktu notirgojuma apmēru.

Conifers are rich in various biologically active compounds such as bioflavonoids, polyphenols, polyprenols, dolichols, tannins and many others, thus their use and incorporation into new formulations have broad and promising potential. This study concludes that there is a lack of awareness in Latvian society on the various properties of coniferous active substances that could potentially improve public health, as well as a lack of important knowledge regarding frequent illnesses and the appropriate action plan in such circumstances. The aim of this work is to identify active substances in conifers, to determine their potential for use in the prevention and treatment of various diseases, as well as to inquire about the frequency of use of such products by pharmacy’s visitors and to evaluate the sales data of the most popular pharmacy products.
Therapeutic application of products containing conifer biologically active substances and assessment of the pharmacy client's point of view on these products
Keywords: Farmācija; Skujkoki; Antioksidants; Biolģiski aktīvas vielas; Aptieku apmeklētāju viedokļa izvērtējums; Aptieku populārāko produktu notirgojums