Priekšnoteikumi pilnīgam atbrīvojumam no naudas soda Latvijas konkurences tiesībās - Sviderskis, Staņislavs (Latvijas Universitāte, 2015)
Sacensība starp tirgus dalībniekiem kļūst arvien asāka. Lai veiksmīgi spētu konkurēt mūsdienu blīvajā tirgū, komersanti meklē jaunus risinājumus un strādā pie stratēģijām, kas varētu nodrošināt pēc iespējas lielāku peļņu. Tomēr dažreiz viena tirgus līmeņa dalībnieki savā starpā vienojas par sadarbību, kas vērsta pret konkurenci, ar mērķi gūt lielāku peļņu, piemēram, tirgus un klientu sadali, cenu noteikšanu, kārtību, kādā tie piedalās publiskos iepirkumos, informācijas izpaušanu utt., novēršot savstarpēju konkurenci. Ņemot vērā, ka šādas aizliegtās vienošanās pārkāpums, tieši karteļa gadījumos, ir uzskatāmas par smagākajiem konkurences noteikumu pārkāpumiem, Konkurences padomes pienākums ir īstenot efektīvu mehānismu, kura mērķis ir – atklāt karteli, izbeigt tā darbību, sodīt atbildīgās personas, cīņā pret karteļiem. Pašlaik Latvijā ir spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr.796, kuros ir ietverts regulējums, kas nosaka vispārējus priekšnoteikumus atbrīvojumam no naudas soda vai naudas soda samazinājumam karteļa gadījumā tiem karteļa dalībniekiem, kas aktīvi un nepārtraukti sadarbojas ar Konkurences padomi, sniedzot izšķirošu un lietderīgu informāciju karteļa atklāšanā. Šī bakalaura darba mērķis ir izpētīt, analizēt un vērtēt saturu priekšnoteikumiem pilnīgam atbrīvojumam no naudas soda Latvijas konkurences tiesībās, ņemot vērā nacionālo un EST juridisko literatūru, tiesu praksi un citus informācijas avotus. Šī pētījuma ietvaros autors noskaidro, kas ir kartelis un karteļa dalībnieks, kādi ir priekšnoteikumi pilnīgam atbrīvojumam no naudas soda, kā arī noteikumus pirmā kārtas numura piešķiršanai atbrīvojumam no naudas soda, un konstatē, ka nepieciešams būtiski papildināt pašlaik spēkā esošo konkurences noteikumu normatīvo regulējumu, un dod priekšlikumus Latvijas normatīvo aktu uzlabošanai, tostarp ierosinot veikt grozījumus minētajā regulējumā.

Competition between firms is increasing. Nowadays in order to be able to compete successfully in the market, undertakings are seeking new solutions and are working on strategies, which could provide as much profits as possible. However, sometimes competitors, who are operating at the same level of market, come to an agreement between themselves on cooperation against the competition that involves anti-competitive activities with a view to greater profits, for example, sharing of markets and consumers, price fixing, the order in which they participate in a procurement, the disclosure of an information etc., preventing and avoiding a mutual competition. Taking into account that prohibited agreements, especially the cartel formation infringement, are considered as an especially severe violation of the Competition law, the Competition Council has a duty to implement an effective mechanism, which goal is – to discover a cartel, to terminate it, to punish the responsible parties, in the fight against cartels. Currently in Latvia, there is in force the Cabinet Regulation No.796, which is contained in the regulation that lays down the general conditions for exemption from fines or reduction of fines for those cartel members, who cooperate with the Competition Council, providing the crucial and useful information on the cartel detection. The objective of this Bachelor’s thesis is to research, to analyse and to assess the content of full exemption from fines in cartel cases of Latvian competition regulation, taking into the national and EU legal literature, the case-law and other sources of information. Throughout this research the author of this study finds that it is essential to supplement the existing conditions for full exemption from fines for cartel cases, specify the regulatory framework and provide proposals for the improvement of the regulatory enactments of Latvia, including proposing amendments to this regulation.
Prerequisites for a full exemption from the fine in Latvian competition law
Keywords: Juridiskā zinātne; Konkurences tiesības; kartelis; karteļa dalībnieks; priekšnoteikumi pilnīgam atbrīvojumam no naudas soda; aktīva un nepārtraukta sadarbība ar Konkurences padomi