Novēroto laika apstākļu un laika zīmju savstarpējo sakarību izvērtējums - Gerasimovs, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2014)
Latviešu tautas ticējumos ir neliela, bet nozīmīga daļa, kuru aizņem laika zīmes jeb tautas ticējumi, ar kuru palīdzību, novērojot dabu, var prognozēt laika apstākļus. Ikviens cilvēks zina vismaz vienu tautas ticējumu un zina, kā to pielietot. Mūsdienās daudzveidīgas prognozēšanas aparatūras dēļ tas paliek neaktuāli, bet aktuāls paliek jautājums - vai tiešām var prognozēt laiku, izmantojot ticējumus? Bakalaura darbā ir izvērtēta novēroto laika apstākļu un laika zīmju savstarpēja sakarība laika posmā no 1981. gada līdz 2010. gadam, izmantojot 11 novērojumu stacijas pa visu Latviju. Raksturoti četri tautas ticējumi un izvērtēti to piepildīšanas gadījumi Latvijas teritorijā. Atslēgvārdi: Latvija, tautas ticējumi, laika zīmes.

In Latvian folk-beliefs there is small but significant part, wich consists of signs of the times or folk-beliefs and by using them people can predict the weather. Each person knows at least one folk-belief and knows how to use it. Nowadays it is not topical to use folk-beliefs because of the technologies, but there is still a question – is it possible to predict weather using folk-beliefs ? The connection between observed weather and folk-beliefs are evaluated in Bachelor work for the period from 1981 to 2010 by using 11 weather stations, wich covers all the territory of Latvia. Folk-beliefs are evaluated and subscribed how they fulfilling in the territory of Latvia. Key words: Latvia, folk-beliefs, climate.
The assessment of interconnections between observed weather and weather signs in folk-beliefs
Keywords: Ģeogrāfija