Ķīniešu un to kopienu integrācija Latvijā - Skuja, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Ķīniešu un to kopienas integrācija Latvijā” mērķis ir tuvāk iepazīt ķīniešu kopienas pārstāvjus un izpētīt, kā notiek integrācijas process Latvijas sabiedrībā un kādi ir rezultāti . Darba procesā tiek izmantotas kvantitatīvā pētījuma metodes – anketēšana. Ķīniešu, angļu un latviešu valodā tika sagatavoti 10 jautājumi un izdalītas anketas ķīniešu kopienas pārstāvjiem ar laika ierobežojumu – viens mēnesis. Lai nodrošinātos ar precīzāku informāciju, tika pielietota nestrukturēta tiešā intervēšana. Anketu un interviju rezultāti deva iespēju izpētīt un novērtēt, kā noris ķīniešu integrācijas process Latvijā, kādi ir rezultāti. Darba struktūra: Ievads, teorētiskā daļa, pētnieciskā daļa un secinājumi. Teorētiskā daļa sastāv no 6 nodaļām un 15 apakšnodaļām: 1.nodaļa. Ķīnas civilizācijas izaugsme un ietekmes palielināšanās. Nodaļā apskatīts vispārējs civilizācijas jēdziens, Ķīnas un citu Austrumāzijas valstu straujā ekonomiskā izaugsme un ietekmes palielināšanās pasaulē, kas mazinājusi Rietumu civilizācijas līdzšinējo noteicošo lomu visās svarīgākajās jomās. 2.nodaļa. Migrācijas attīstības vēsture un tās raksturs. Apskatīts migrācijas process pasaulē no pozitīva un negatīva skatpunkta, akcentētas Ķīnas migrācijas īpatnības. 3.nodaļa.Imigrācijas un integrācijas politikas veidošanās Latvijā. Apskatīti Latvijas migrācijas procesa pirmsākumi, pieaugošā sadarbība ar Ķīnu un citām Austrumāzijas valstīm, kas veicinājusi strauju ķīniešu iebraucēju skaita palielināšanos, aktualizējot imigrācijas jautājumu problēmas. Izvērtēts kā šie procesi ietekmē ekonomiku un sabiedrību. 4.nodaļa. Ķīnas loma pasaules ekonomikā un politikā. Atspoguļota Ķīnas sadarbība ar pasaules valstīm un tās centieni ieņemt vadošo pozīciju Austrumāzijā, kā arī Latvijas un Ķīnas attiecību paplašināšanās daudzās jomās. 5. nodaļa Ķīniešu kopienu integrācijas iespējas Latvijā. Ieskats Latvijas integrācijas politikas galvenajos pamatnosacījumos, kas dod iespējas ķīniešu imigrantiem integrēties Latvijas sabiedrībā. Secinājumi- apkopojot un izvērtējot anketu atbildes un intervijas rezultātus konstatēts, ka Latvijas imigranti no Ķīnas ir ļoti aktīvi integrācijas procesā: tiek apgūta valoda, 4 cilvēki no aptaujātajiem to prot ; ļoti labi. Liela ir interese par Latvijas kultūru, vēsturi, ievērojamiem cilvēkiem, mūziku, neskatoties uz to, ka daudzi Latvijā patstāvīgi nedzīvo. Darba pamatteksta kopējais apjoms ir 41 lapas.

The aim of bachelor’s work “Integration of Chinese People and their Communities in Latvia” is to become acquainted with the members of the Chinese community more closely, explore the integration process in Latvian society and its results. During the research process quantitative research methods- a questionnaire and an interview- were used. 10 questions were prepared in Chinese, English and Latvian, which were than distributed among the members of the Chinese community with the time restraint- 1 month. To make sure of the accuracy of the information accurate unstructured direct interview was used (face to face). The acquired results from the questionnaire and the interviews enabled the author of the research to explore and to judge how the process of integration in Latvia takes place and what are its results. The structure of the work: Introduction, theoretical part, practical part, conclusions. The theoretical part consists of 6 chapters and 15 subchapters. Chapter 1. The development of the Chinese civilization and the increase of its influence. The chapter includes the definition of the general notion of civilization, the rapid economical growth of China and other countries of East Asia and the increase of their influence in the world, which has in turn lessened the Western civilization’s leading role in every field of importance up until today. Chapter 2. The nature of migration and its history. The migration process is examined from both from positive and negative point of view. Emphasis is put on the peculiarities of the migration in China. Chapter 3. The formation of immigration and integration politics in Latvia. The examination of the prime origin of Latvian immigration process, its growing co-operation with China and other East Asian countries, which has furthered a rapid increase of the number of Chinese entrants, while putting emphases on the problems concerning immigration, and how these processes affect the economics and the society. Chapter 4. The role of China in the economics and politics of the world. China’s co-operation with world counties and its attempts to gain leading position in East Asia as well as the expansion of the relations between China and Latvia in various fields, which is of importance for the economy of Latvia, are reflected. Chapter 5. The possibilities for the Chinese communities to integrate in Latvia. A look into the main questions and main conditions, that give the opportunity to the Chinese immigrants to integrate in the society of Latvia. Conclusions- after summarising and evaluating the replies and the interview results, was found that Latvian immigrants from China are very active in the integration process: language is learned, 4 people of the questioned knows it: very good. There is a big interest about Latvian culture, history, famous people and music despite the fact that many of them don't live in Latvia constantly. The total length of the main text is 41 pages.
Integration of Chinese People and their Communities in Latvia
Keywords: Āzijas studijas; Latvija un Ķīna; Migrācija; Integrācija un imigrácija; Civilizácija