Dabiskās valodas apstrādes tehnoloģiju novērtēšana un to ieviešana uzņēmējdarbībā - Žukovs, Ņikita (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī bakalaura darba mērķis ir novērtēt dabiskās valodas apstrādes ieviešanu un tās ietekmi uzņēmējdarbībā, izstrādāt secinājumus, pamatojoties uz veikto pētījumu, un, pamatojoties uz izstrādātajiem secinājumiem, piedāvāt priekšlikumus dabiskās valodas apstrādes ieviešanai uzņēmumiem. Pētījums ietver literatūras analīzes veikšanu par mākslīgo intelektu un dabiskās valodas apstrādi, aprakstošās un salīdzinošās statistiskās analīzes veikšanu par mākslīgā intelekta ieviešanu, izmantošanu un ietekmi pašreizējā un nākotnes biznesa vidē, gadījuma izpētes analīzi ar kvantitatīvo fokusu par dabiskās valodas apstrādes ieviešanu, izmantošanu un ietekmu pašreizējā uzņēmējdarbības vidē, aptauju izpēte par dabiskās valodas apstrādes ieviešanu, izmantošanu un ietekmi uzņēmumos, kā arī veiktās aptaujas par dabiskās valodas apstrādes izmantošanu uzņēmumos rezultātu analīze un interpretācija ar statistiskiem metodēm.

The aim of this bachelor’s thesis is to assess natural language processing adoption and its impact within business, develop conclusions based on the conducted research, and suggest proposals to adopting natural language processing for businesses based on developed conclusions. The research includes conducting literature analysis on artificial intelligence and natural language processing, conducting descriptive and comparative statistical analysis of artificial intelligence adoption, utilization, and impact in the current and future business landscape, conducting a case study analysis with a quantitative focus of natural language processing adoption, utilization, and impact in the current business landscape, creating and conducting survey research on natural language processing adoption, utilization, and impact within businesses, and analyzing and interpreting the results of the conducted survey on natural language processing utilization within businesses using descriptive and inferential statistics.
Assessing Natural Language Processing Technologies and Their Adoption in Business
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; mākslīgais intelekts; dabiskās valodas apstrāde; uzņēmējdarbība; artificial intelligence; natural language processing