Persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess - Juraša, Alla (Latvijas Universitāte, 2019)
Atbilstoši Kriminālprocesa likumam statuss “persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess” ir viens no aizstāvības īstenošanas pamatiem. Tomēr praksē ir saskatāma virkne problēmu, kas saistītas ar faktisku tiesību uz aizstāvību un no tām izrietošo garantiju nodrošināšanu konkrētajam kriminālprocesuālajam statusam. Darbā veikta padziļināta personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statusa analīze, no tā izrietošo tiesību un pienākumu apzināšana, kā arī identificēti ar šo statusu saistītie teorētiskie un praktiskie problēmjautājumi un izstrādāti priekšlikumi, kas varētu būt noderīgi minēto problēmjautājumu risināšanā.

According to the Criminal Procedure Law, the status of “the person against whom the criminal proceeding is initiated”, it is one of grounds for implementation of defense. However, in practice, there are several problems with ensuring of actual rights of defense and guarantees derived from them, applicable to respective status within the criminal proceeding. The thesis deals with detailed analysis of status of person against whom the criminal proceeding is initiated, identification of the rights and obligations derived thereon, as well as identification of theoretical and practical problem issues for such status following by proposals that might eb useful for solving respective problem issues.
The person against whom the criminal proceeding is initiated
Keywords: Juridiskā zinātne; persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess; tiesības uz aizstāvību; piespiedu ietekmēšanas līdzekļi juridiskai personai; tiesības klusēt; tiesības uz informāciju