Membrānas koncnetrēšanas iekārtas izveide un optimizācija SARS-CoV-2 vīrusa noteikšanai sadzīves notekūdeņos - Ozols, Roberts (Latvijas Universitāte, 2023)
Notekūdeņu balstītas epidemioloģijas izmantošana ir guvusi plašu popularitāti kopš COVID-19 epidēmijas, tā tiek izmantota kā papildinoša datu metode sabiedrības veselības tendenču novērošanai. Šīs metodes viens no izaicinājumiem ir efektīvas koncentrēšanas metodes izstrāde. Bakalaura darba mērķis ir izstrādāt notekūdeņu koncentrēšanas iekārtu, kas ir efektīva, lēta, precīza, izmantojama praksē, ar relatīvi lielu tilpumu apstrādi un sakoncentrēšanu. Notekūdeņu koncentrēšanas iekārta tika izveidota un optimizēta ar ultrafiltrācijas metodi, tai pārbaudīja efektivitāti, precizitāti un salīdzināja ar PEG izgulsnēšanu metodi, izmantojot SFV surogāta vīrusa daļiņas. Iekārtai arī tika veikta tīrīšanas metožu salīdzināšana. Paraugu datu analīzes rezultātā tika noskaidrota aptuvenā iekārtas atgūšanas efektivitāte.

The use of wastewater-based epidemiology has gained widespread popularity since the Covid-19 epidemic. It is used as a complementary data tool for monitoring of infectious disease spread among the population. The challenge for this method is the development of an effective concentration method. The aim of this study was to develop and optimize a wastewater concentration device that is efficient, cost-effective, accurate, and possible to use in the field, while process relatively large sample volumes of wastewater. The concentration device was built with ultrafiltration, and it was tested for efficiency and accuracy and compared with PEG precipitation method using SFV surrogate virus. The concentration device also was tested with different cleaning methods. The results of analyzed sample data revealed an approximate recovery efficiency of the concentration device.
Membrane concentration device development and optimization for detection of SARS-CoV-2 virus in municipal wastewater
Keywords: Bioloģija; notekūdeņi; notekūdeņu balstīta epidemioloģija; koncentrēšanas metodika; SARS-CoV-2; Covid-19