Jaunās Derības tikumu un netikumu katalogi hellēnisma kontekstā - Strikaļa, Diāna (Latvijas Universitāte, 2014)
Rezultātā tika noskaidrots, ka ētiskie katalogi jeb saraksti (Urkatalog, ethical catalogues, ethical lists) ir literatūras žanrs, ko kristiešu autori pārmantojuši no jūdaisma rakstiem vai no mutiskajām tradīcijām, kas bija populārās grieķu antīkajā pasaulē. Šie katalogi var būt atšķirīgi gan pēc satura, gan pēc formas. Katalogiem, kuros uzskaitīti tikai cilvēka netikumi, vai grēki tiek piešķirts tehniskais termins “netikumu katalogs” jeb “netikumu saraksts” (Lasterkatalog, catalogue of vices, vice list), savukārt katalogus, kuros apkopoti tikai un vienīgi cilvēka tikumi, kā arī uzvedības un paklausības normas apzīmē ar terminu “tikumu katalogs vai saraksts” (Tugendkatalog, catalogue of virtues, virtue list). Šie katalogi tika plaši izmantoti ka morālās instrukcijas. Ētisko katalogu pamatfunkcija – visupirms tie aicina izrauties no grēcīgās dzīves un doties pa jaunu ceļu (protrepsis), bet vienlaikus arī ceļvedis tiem, kuri jau iet šo ceļu un vēlas turpināt pa to doties (paraenesis).

As a result, it was found out that ethical catalogues or lists (Urkatalog) is a literary genre inherited by the Christian authors from the texts of Judaism or oral traditions that were popular in the world of the Ancient Greeks. These catalogues may be different both in content and form. The technical term ‘catalogue of vices’ or ‘vice list’ (Lasterkatalog) is assigned to those catalogues that consider only human vices, while the catalogues that combine exclusively human virtues, as well as the rules of behaviour and obedience are designated by the term ‘catalogue of virtues’ or ‘virtue list’. These catalogues were widely used as moral guidelines. The main function of ethical catalogues is, first of all, to encourage people to break free from sin and set on a new path (protrepsis), at the same time serving as a guide for those who have already chosen this path and want to go on following it (paraenesis).
The virtue and the vice catalogues of the New Testament in the context of Hellenism
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne