Izmaiņas Quercus robur pieauguma dinamikā pēc atēnošanas mistraudzēs - Liepiņa, Agnese Anta (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs „Izmaiņas Quercus robur pieauguma dinamikā pēc atēnošanas mistraudzēs” izstrādāts Latvijas Universitātes Botānikas un ekoloģijas katedrā, laika posmā no 2019. gada novembra līdz 2021. gada maijam. Boreālo-nemorālo mežu pārejas zonā tiek praktizēta ozolu atēnošana, kas izpaužas kā selektīva citu koku sugu vai krūmu izciršana, kuras mērķis ir uzlabot gaismas apstākļus mistraudzēs, lai veicinātu ozolu ilgtspējīgu augšanu un atjaunošanos. Intensīva atēnošana var izmainīt audzē pastāvošo mikroklimatu, kas var ietekmēt koku jutību pret apkārtējiem vides un klimatiskajiem apstākļiem, dažādi ietekmējot koku tālāko augšanu. Darba mērķis ir noskaidrot, kā egļu izciršana mistraudzēs atēnošanas nolūkos ir ietekmējusi ozolu ilgtspējīgu augšanu Latvijas apstākļos. Darbā izvirzītas divas hipotēzes - atēnošana ir radījusi izmaiņas ozolu pieauguma jutībā, audzes mikroklimata izmaiņu rezultātā; egļu izciršana mistraudzēs atēnošanas nolūkos ir uzlabojusi parastā ozola augšanu. Ozolu koksnes paraugi ievākti no divām audzēm Kurzemē, kurās veikta egļu izciršana ozolu atēnošanas nolūkos. Veikta urbumu skenēto attēlu šķērsdatēšana un gadskārtu sēriju trīskārša detrendēšana, katrai no audzēm izveidota standertizēto gadskārtu sēriju hronoloģija. Pirmā hipotēze neapstiprinājās, audžu hronoloģiju laika periodu klāsteranalīzes rezultāti liecina, ka atēnošana nav izraisījusi izmaiņas ozolu pieauguma jutībā. Lai noskaidrotu, vai un kā ir izmainījies ozolu radiālais pieaugums pēc atēnošanas mistraudzēs, un izvērtētu, kā to ietekmējuši audzes lokālie faktori, veikta ozolu relatīvā kumulatīvā radiālā pieauguma modelēšana. Otra darbā izvirzītā hipotēze apstiprinājās daļēji, jo egļu izciršana mistraudzēs atēnošanas nolūkos ir izraisījusi pozitīvas radiālā pieauguma izmaiņas pusei no pētīto ozolu. Pārējiem ozoliem konstatētas negatīvas izmaiņas radiālajā pieaugumā, vai arī izmaiņas pēc atēnošanas nav notikušas. Atēnošanas gadam un ozolu kambiālajam vecumam nav būtiskas ietekmes uz nobīdēm ozolu relatīvajā kumulatīvajā radiālajā pieaugumā pēc egļu izciršanas. Nav novērojama konkrēta egļu izciršanas ietekmes tendence uz izmaiņām ozolu radiālajā pieaugumā – izmaiņas notikušas individuāli katra koka ietvaros.

The Master’s thesis „Growth dynamics of Quercus robur following thinning in mixed stands” was developed in the period from November 2019 till May 2021, in University of Latvia, the Department of Botany and Ecology. In order to promote sustainable pedunculate oak growth and regeneration in the transition zone of boreal – nemoral forests thinning of shrubs and other tree species is practiced. Intense thinning can influence changes in the stand’s microclimate which can affect tree sensitivity to surrounding environmental and climatic conditions, changing treir further growth in various ways. The aim of this study was to find out how thinning of Norway spruce in mixed forest stands, in order to improve light conditions, has affected sustainable growth of pedunculate oak in Latvia conditions. Two hypotheses had been put forward – thinning of spruce has caused changes in the sensitivity of oak growth, as a result of changes in the stand’s microclimate; thinning of spruce has improved the growth of pedunculate oak. Oak wood samples were collected from two mixed stands in Kurzeme, where thinning of spruce had been performed. Scanned images of sampeled oak wood core cross-sections were cross-dated and chronology of detrended annual tree ring widths series was created for each of the stands. The first hypothesis was not confirmed, the results of chronological cluster analysis showed that thinning did not cause changes in oak growth sensitivity. In order to find out how the radial growth of oaks had changed after thinning in mixed stands, and to evaluate how it was influenced by local stand factors, modeling of the relative cumulative radial growth of oaks was performed. The second hypothesis was confirmed partially, as the thinning of spruce in mixed stands had caused a positive change in radial growth for slightly more than half of the studied oaks. For other oaks, negative changes in radial growth were observed, or no changes had occurred after thinning. The year in which thinning was done, as well as the cambial age of the studied oaks had no significant effect on the shifts in the relative cumulative radial growth of the oaks after thinning. No specific tendency in changes of oak radial growth was observed - the changes in growth had taken place individually within each tree.
Growth dynamics of Quercus robur following thinning in mixed stands
Keywords: Bioloģija; Quercus robur; parastais ozols; atēnošana; pieauguma modelēšana; radiālais pieaugums