Saimniecības attīstība Lielupes baseinā (Zemgalē) dzelzs laikmetā (1.-12. gs.) - Tihomirovs, Andris (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbā aplūkota Lielupes baseina saimnieciskā vēsture dzelzs laikmetā no 1. – 12. gs. Darba nozīmigumu nosaka pētījumu trūkums par atsevišķas Latvijas teritorijas daļas – Lielupes baseina saimniecību dzelzs laikmetā. Lielupes baseins atbilst teritorijai, kuru dzelzs laikmetā apdzīvojuši zemgaļi. Darba mērķis izpētīt Lielupes baseina (Zemgales) teritorijas saimniecības attīstību, atzīmējot galvenās attīstības tendences un rezultātus katrā dzelzs laikmeta posmā. Kā galvenais avots izmantots arheoloģiskais materiāls. Ciešā saistībā ar saimniecību, apskatīta arī Zemgales reģiona fizioģeogrāfiskā situācija, kurai ir būtiska ietekme uz saimniecības attīstību. Darba pamatstruktūra atbilst dzelzs laikmeta arheoloģiskās periodizācijas principam, dalot dzelzs laikmetu atbilstošās nodaļās, kuras veltītas agrajam (1. – 4. gs.), vidējam (5. – 8. gs.) un vēlajam (9. – 12. gs.) dzelzs laikmetam. Darbam pievienoti pielikumi, kuri palīdz izsekot saimniecības attīstībai dzelzs laikmetā Lielupes baseina (Zemgales) teritorijā.

My master work is devoted to research of household history of Lielupe basin in the Iron Age from 1st to 12th century. The work is significant because there is very little research done on this topic about a particular part of Latvia territory – Lielupe basin household in Iron Age. Lielupe basin corresponds to the territory, that was inhabited by Semigallians. The main task of my work is to study the household development of Lielupe basin (Zemgale) territory remarking the principal tendencies and results of the development in each period of Iron Age. The main source used for the study was archaeological material. Inwrought with the household, also the physiogeographical situation of Zemgale region was examined that has significant impact to household development. The framework of the work corresponds to the principles of archaeological periodization deviding the Iron Age and therewith my master work in three parts – the Early (1st – 4th century), Middle (5th – 8th century) and Late (9th – 12th century) Iron Age. There are annexes included to the work, that help to follow the household development in the territory of Lielupe basin (Zemgale) in the Iron Age.
Development of Hausehold in the Lielupe Basin (Zemgale) during the Iron Age (1st-12th Century)
Keywords: Vēsture