Briļļu lēcu ietekme uz redzes kvalitāti - Gžibovska, Sarmīte (Latvijas Universitāte, 2012)
Mērķis. Novērtēt redzes asuma un kontratjutības izmaiņas, skatoties caur briļļu lēcas perifēriju. Metode. Eksperimenta dalībniekam tika pārbaudīts redzes asums un kontrastjutība, skatoties caur dažāda optiskā stipruma sfērisku lēcu ar un bez dzidrinošā pārklājuma un asfērisku lēcu ar dzidrinošo pārklājumu optiskajiem centriem un perifēriju. Rezultāti. Būtiska dzidrinošā pārklājuma ietekme uz redzes asumu un kontrastjutību netika novērota. Nikon firmas asfēriskās lēcas AS15 SC+ dizains pozitīva optiskā stipruma gadījumos uzlabo redzes asumu un kontrastjutību, skatoties caur briļļu lēcas perifēriju. Atslēgas vārdi. Redzes kvalitāte, monohromatiskās aberācijas, hromatiskās aberācijas, sfēriskas briļļu lēcas, asfēriskas briļļu lēcas, dzidrinošie lēcu pārklājumi.

Purpose. This study was conducted to evaluate changes of visual acuity and contrast sensitivity through ophthalmic lenses periphery. Methods. Visual acuity and contrast sensitivity was measured while subject was looking through optical center and periphery of different optical power spherical lenses with and without antireflection coating and aspherical lenses with antireflection coating. Results. There was no found significant effect of antireflection coatings on visual acuity and contrast sensitivity. In case of positive optical power, Nikon aspherical lenses AS15 SC+ design increase visual acuity and contrast sensitivity at lense periphery. Key words. Visual quality, monochromatic aberrations, chromatic aberrations, spherical ophthalmic lenses, aspherical ophthalmic lenses, antireflection coatings.
Effect of spectacle lenses on visual quality
Keywords: Fizika