Latvijas televīzijas kriminālziņu ētiskais aspekts - Šibarenkova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba tēma ir „Latvijas televīzijas kriminālziņu ētiskais aspekts”. Darba mērķis ir izpētīt kriminālziņu ētiku, analizējot televīzijas kriminālraidījumu saturu, kā arī iespējamo ietekmi uz skatītājiem. Pētījums tika veikts, balstoties uz teoriju par televīzijas audio-vizuālo dabu un ietekmi, kriminālziņu specifiku un ar to saistītajiem riskiem. Sniegts ieskats par sodu politikas klasisko izpratni un mūsdienu tiesisko un morālo regulāciju. Pētījumā tika izmantotas kvantitatīvās un kvalitatīvās metodes. Ar kontentanalīzes palīdzību tika analizēti trīs Latvijas televīzijas kanālu kriminālraidījumi − LNT „Degpunktā”, TV5 „Kriminālā Latvijā”, ka arī PRO100TV „Patruļa 112”. Tika veiktas 11 dziļās intervijas ar raidījumu veidotājiem, policijas un prokuratūras darbiniekiem, kriminālistikas ekspertu, kā arī cietušo un diviem ieslodzītajiem. Darbs sastāv no teorētisko pieeju apkopojuma, sadaļas par tiesisko regulāciju un iegūto pētījuma rezultātu analīzes. Nobeigumā ir apkopoti galvenie secinājumi. Pielikumos pievienotas kontentanalīzes kategorijas, kā arī dziļo interviju pilnas tekstu versijas. Atslēgas vārdi: kriminālās ziņas, televīzija, noziegums, sods, ietekme

The theme of the present research work is “Ethical aspect of criminal news on the Latvian television”. The goal of the research is to study ethic of criminal news, analysing the content of criminal TV programmes and its possible influence on viewers. The present research is based on the study of theory concerning TV audio-visual nature and influence, criminal news specific character and risks. The work deals with the punishment and regulation policy nowadays. The author used quantitative and qualitative methods and with the help of content analysis analysed the criminal programmes of three Latvian TV channels – LNT “Degpunktā”, TV5 “Kriminalā Latvijā”, PRO100TV “Patruļā 112”. 11 interviews were held with the authors of the programmes, police and public prosecutor's office workers, criminal experts, victims and two prisoners. The work consists of theoretical part, court regulations and this research results analysis, conclusions. Content analysis categories and interview scripts are given in the appendix. Key words: criminal news, television, crime, punishment, influence
Ethical aspect of criminal news on the Latvian television
Keywords: Komunikācijas zinātne