Organisko materiālu trešās kārtas dielektriskās uzņēmības noteikšana ar "z-scan" metodi - Bundulis, Arturs (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba gaitā tika pētīti organiskā savienojuma DMABI dažādu atvasinājumu divfotonu absorbcijas (DFA) un Kerra efekti, lai iegūtu informāciju, kā dažādas funkcionālās grupas ietekmē iepriekš minētos nelineāri optiskos (NLO) efektus. Plašāka informācija par saistībām starp molekulu uzbūvi un to NLO efektiem ļaus veidot atbilstošākus organiskos materiālus dažādām iekārtām optiskā starojuma jaudas kontrolēšanai, optisko datu ierakstīšanai un apstrādei. Šādu iekārtu izveide ir būtiska optisko datoru veidošanai. Materiālu pētīšanai tika izveidota eksperimentālā iekārta pēc “z-scan” metodes principiem. Eksperimentālie mērījumi tika veikti izmantojot lāzerus ar nanoskeunžu un pikosekunžu gariem impulsiem, lai pārbaudītu dažādus NLO efektu mehānismus, kas var izraisīt gaismas laušanas koeficienta un absorbcijas izmaiņas.

In this work we studied two-photon absorption (TPA) and Kerr effects of organic compounds DMABI various derivatives, in order to obtain information on how different functional groups affects previously mentioned non-linear optical (NLO) effects. More information about the connection between molecular structure and their NLO effects will allow us to create some more suitable organic materials that can be used in various devices for optical power control, optical data recording and processing. Such devices are essential for creating an optical computer. for research purposes we implemented an experimental setup based on z -scan method. Experimental measurements were carried out using lasers with nanosecond and picosecond long pulses to check various NLO effect mechanisms that can lead to light absorption and refractive index changes.
Determination of third order dielectric susceptibility of organic materials by the z-scan technique
Keywords: Fizika; Nelineārā optika; Z-scan; Kerra efekts; Divfotonu absorbcija