Obstruktīvo plaušu slimību simptomātisko medikamentu pārmērīgas lietošanas cēloņi Latviijā - Repina, Darja (Latvijas Universitāte, 2016)
Tēmas aktualitāte. Astma un hroniska obstruktīva plaušu slimība (HOPS), rada ievērojamu saslimstību, mirstību un ekonomisko slogu. Astmas un HOPS slimniekiem, nepieciešama regulāra ārstēšana ar inhalējamiem medikamentiem, lai pārvaldītu simptomus un samazinātu risku. Latvijā līdz šim nebija veikts pētījums par obstruktīvo plaušu slimību simptomātisko medikamentu pārmērīgo lietošanu, kur būtu analizēta informācija par iespējamiem pārmērīgas lietošanas cēloņiem. Mērķis. Pārmērīga īsas darbības beta-2 agonistu lietošana var novest pie slimības gaitas kontroles zuduma, kas savulaik var novest pie lielākiem uzliesmojumiem. Palielinās hospitalizācijas skaits un cilvēku mirstība slimības dēļ. Darba mērķis ir aplūkot pacientu līdzestību obstruktīvo plaušu slimību ārstēšanā, definēt pārmērīgas medikamentu lietošanas cēloņus. Materiāli un metodes. Pētījumā ir izmantotas kvantitatīvās izpētes metodes, ir analizēti rezultāti pēc anketēšanas. Anketas bija iedotas Benu aptiekas (Ventolīna, Salbutamola, Beroteca, Beroduala) pircējiem (anketa skat. Pieliekumā). Rezultāti un secinājumi. Kopa bija 458 pacienti. No tiem 42% bija vīriešu dzimuma un 57% sieviešu dzimuma. Vidējais pacientu vecums bija 49,8 gadi. Vislielāko populācijas daļu veido pacienti vecumā no 51-70 gadiem. Astmas diagnoze bija 55% pacientiem, HOPS 17 % pacientiem. Visvairāk bija pacientus ar nekontrolētu astmu 52%. Pacientiem ar astmas diagnozi visvairāk ir tos kuri lieto arī citus inhālējamos ārstējošos medikamentus. No visiem pacientiem ilgstoši un regulāri smēķē 32 % pacienti. 44% pacienti no kopēja pacientu skaita atzīmēja, ka lieto kontroles medikamentus. Vislielākais (69 %) nelietošanas iemesls bija dēļ tā ka ārsts nebija ieteicis neko citu. 41 % pacientus iegādājās bronhodilatatorus vairākas reizes gadā. No visiem pacientiem 57 % pacientu atbildēja, ka nevēlētos lai viņiem būtu ierīce- atgādinātājs , kas atgādinātu, ka jālieto regulāri lietojamās zāles. Ir statistiski ticama atšķirība kontroles medikamentu lietošana un nekontrolētu astmu. Ārstēšana ar kontroles medikamentiem ir atkarīga no astmas simptomiem , ja simptomi ir tad pacienti lieto kontroles medikamentus, ja simptomus nav tad nelieto. Galvenais pārmērīgas simptomātisko medikamentu lietošanas cēlonis ir, kā ārsts neko citu nav ieteicis. Pacients izvēlas sev ērtākus medikamentus. Slikto līdzestību nosaka pārmērīga vai nepietiekama medikamentu lietošana,slikta līdzestība ietekmē uz saslimstības biežumu.

Background. Asthma and chronic obstructive pulmonary disease (COPD), cause significant morbidity, mortality, and economic burden. Asthma and COPD patients require regular treatment with inhaled medications to manage the symptoms and reduce the risk. In the last decade obstructive pulmonary disease control in Europe has not improved in spite of available effective treatment and education opportunities. So far Latvia didn’t make the study of causes of symptomatical medicaion overuse in obstructive lung disease. Aim. Overuse of short-acting beta-2 agonists may lead to loss of control progress of the disease, which once can lead to bigger outbreaks, such as increase the number of hospital admissions and mortality. The aim is to look at patients' adherence in obstructive pulmonary diseases, to define the causes of symtomatical medication overuse. Methods. The study used quantitative research methods, the results have been analyzed by the survey. Questionnaires were given in Benu pharmacy to (Ventolin, Salbutamol, Berotec, Berodual) buyers. Results and conclusions. There were 458 patients in common. 42% of them were male and 57% female. The average age of patients was 49.8 years. The largest part of the of patients aged 51-70 years. 55% of the patients had asthma diagnosis, 17% of the patients had COPD diagnosis. Most were patients with uncontrolled asthma - 52%. Patients with a diagnosis of asthma are the most those who use other inhaled medications treating. 32% of patients are regular smokers. 44% of patients use the control medications. 69% of patients don’t use control medications because the doctor had not suggested anything else. 41% bought bronchodilators several times a year. 57% of patients responded that they would not like to have a device-reminder to remind them to take the medicine that has to be used regularly. There is a statistically significant difference in control medication and uncontrolled asthma. Treatment with control medications is dependent on asthma symptoms, patients use control medications when they have symptoms. The main cause of symptomatical medication overuse is due to that doctor didn’t recommended anything else. The patient chooses the most convenient medication. Poor adherence determined by over- or under-use of medication, the poor compliance affect the incidence.
Causes of syptomatical medication overuse in obstructive lung diseases in Latvia
Keywords: Medicīna; Astma; hroniska obstruktīva plaušu slimība (HOPS; inhalējamie medikamenti; medikamentu pārmērīga lietošana; pacientu līdzestība