Tautas nobalsošanas institūts Latvijā - Baltmanis, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba nosaukums ir „Tautas nobalsošanas institūts Latvijā”. Autors uzskata, ka darbā izvirzītie mērķi un uzdevumi ir sasniegti, un kaut gan tautas nobalsošana ir viens no demokrātijas pamatprincipiem, t.i., tiešās tautvaldības institūtiem, kas tiek garantēts Satversmē un ar tautas suverenitātes principu, ne vienmēr tā rīkošana ir lietderīga un pozitīvi vērtējama. Pozitīvi ir tas, ka jebkurš veiktais grozījums Satversmē tiek veikts ievērojot Satversmes loģisko kārtību, proti, rūpīgi izvērtējot jebkuru grozījumu un skatot tos, nevis, „izrauti” no Satversmes, bet gan kontekstā ar Satversmi. Autors ir secinājis, ka sabiedrībā populārais jautājums par kvoruma samazināšanu Satversmē, pašreiz nav aktuāls. Rezumējot bakalaura darba izstrādi, autors saskārās ar to, ka juridiskā literatūra par tautas nobalsošanas institūtu ārpus Latvijas, tas ir citu valstu pieredze šī institūta izveidē, bija ierobežotā daudzumā un nebija iespējams izpētīt vairāku valstu pieredzi, kā arī nebija iespējams salīdzināt Latvijas konstitūcijas problēmjautājumus ar citu valstu konstitūciju problēmjautājumiem. Darbs sadalīts trijās nodaļās. Darbs noslēdzas ar autora secinājumiem par darba izstrādes procesā identificētajiem problēmjautājumiem, vienlaicīgi arī piedāvājot priekšlikumus to novēršanai.

The title of the Bachelor’s paper is “The Institution of National Voting in Latvia”. The author believes that the goals and objectives set forth in the paper have been achieved, and although the national vote is one of the fundamentals of democracy – i.e. direct sovereignty, guaranteed in the Satversme and by the principle of national sovereignty – instituting it is not always expedient or positively received. The positive aspect is that any amendment made to the Satversme is made by considering the logical coherence of the Satversme, i.e. carefully assessing any amendment and seeing it within the context of the Satversme rather than as “disconnected” from it. The author has concluded that the popular issue of reducing quorum in the Satversme is not currently topical. While concluding development of this Bachelor’s paper, the author was faced with the fact that law literature on the institution of national voting outside Latvia, i.e. other countries’ experience implementing it, was limited, making it impossible to research the experience of many countries or compare problem issues in the constitution of Latvia to constitutional issues in other countries. The paper is divided into three chapters. The paper ends with the author’s conclusions on problem issues identified during development of the paper, аs well as suggestions to resolve them.
National voting institute in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne