Alternatīvo šķīrējtiesas klauzulu aktuālās problēmas starptautiskā komercšķīrējtiesas procesā - Vilnis, Toms (Latvijas Universitāte, 2014)
Alternatīva šķīrējtiesas klauzula ir šķīrējtiesas klauzula, kas vienai vai abām pusēm paredz tiesības izvēlēties izšķirt strīdu šķīrējtiesā vai tiesā, vai kurā tieši šķīrējtiesā strīdu jāizšķir. Neskatoties uz to, ka juridiskajā literatūrā šādu klauzulu spēkā esamība ir bieži apšaubīta, praksē šādas klauzulas ir plaši izmantotas īres līgumos, aizdevuma un kredīta līgumos, kā arī dažreiz būvniecības līgumos. Lai arī temats par alternatīvo šķīrējtiesas klauzulu spēkā esamību kādu laiku bija pieklusis, tagad tas atkal ir nācis gaismā kopā es neseno Francijas un Krievijas tiesu praksi. Ņemot vērā vairāku valstu pēkšņo prakses maiņu, ir nepieciešams noskaidrot, kuri ir tie iemesli, kas varētu padarīt alternatīvas šķīrējtiesas klauzulas par spēkā neesošām, un vai tie ir pamatoti. Darba mērķis ir analizēt jaunāko tiesu praksi un juridisko literatūru par alternatīvām šķīrējtiesas klauzulām, identificēt problēmas un atrast atbildi uz tām. Ņemot vērā, ka tiesu praksē un juridiskajā literatūrā nav atrodama viena visaptveroša alternatīvas šķīrējtiesas klauzulas definīcija, darba autors izvirzīs priekšlikumu apvienot tiesību avotos esošās definīcijas un radīt vienu apkopoto definīciju. Atslēgvārdi: alternatīva šķīrējtiesas klauzula, šķīrējtiesas klauzulas spēkā esamība, paralēli procesi, pušu autonomija, pušu līdztiesība.

Alternative arbitration clause is an arbitration clause that provides for one or both parties the right to choose between arbitration and litigation, or in which arbitral institution the dispute shall be resolved. Despite the fact that in legal literature the validity of such clauses has been called into question many times, in practice such clause are widely used in tenancy agreements, loan and credit agreement, and sometimes in construction agreements. Even if the topic regarding the validity of alternative arbitration clauses went silent for some time, now it has seen light once again with the recent case law of French and Russian courts. Considering the sudden change of practice, it is necessary to find out what are the reasons that could render alternative arbitration clauses invalid and whether these reasons are well-grounded. The aim of this thesis is to analyse the newest case law and legal literature regarding alternative arbitration clauses, identify the problems and to find an answers to them. Considering that in case law and legal literature there is no single comprehensive definition of alternative arbitration clause, the author of this thesis will propose to unify the definitions found in legal sources and to create a single combined definition. Key words: alternative arbitration clause, arbitration clause validity, parallel processes, party autonomy, party equality.
Contemporary problems of alternative arbitration clauses in international commercial arbitration procedure
Keywords: Juridiskā zinātne